Internet rustas inför OS

Interoute meddelar idag att man skapar en länk mellan sitt Europanät och partnern Rostelecoms nät i Ryssland. Man räknar med att sänka den genomsnittliga svarstiden mellan Europa och Asien med 50 procent.

Interoute har kopplat sina viktigaste europeiska anslutningspunkter, som ligger i Frankfurt, Stockholm och London, till Rostelecom via den nya höghastighetsanslutningen TEA (Transit Europe-Asia) som är den kortaste och mest pålitliga markbundna förbindelsen mellan Europa och Ryssland.

– Interoute strävar ständigt efter att förbättra kundernas möjligheter att kommunicera snabbt och säkert. Transit Europe-Asia, som är ett resultat av vårt samarbete med Rostelecom, gör att markbunden datatrafik från Asien till Europa blir ett användbart alternativ för de företag som vill undvika att trafiken tar omvägen över USA innan den når fram, säger Gareth Williams, Koncernchef Interoute.

Olympiska spelen en drivkraft av flera

Projektet uppskattas öka den transsibiriska anslutningens del av trafiken mellan Europa och Asien till 20 procent inom de närmaste fyra åren. Särskilt beräknas trycket öka när de olympiska spelen i Beijing hålls i sommar.

Handeln mellan Europa och Asien har ökat kraftigt under senare år som ett resultat av den ekonomiska tillväxten i Kina, Ryssland och de centralasiatiska länderna. Internationella bedömare tror att den trend som pågått sedan början av 2000-talet kommer att fortsätta de närmaste 15-20 åren. I dag går det mesta av trafiken mellan Europa och Asien via USA, vilket leder till kraftiga fördröjningar. Medelsvarstid mellan Europa och Asien via den nya förbindelsen ligger på 137 millisekunder, att jämföra med 340 millisekunder över USA.

De affärsmässiga kraven ökar på applikationer som är känsliga för trafikstörningar, exempelvis telefoni, videokonferenser och spel på nätet. Vissa branscher är beroende av snabb och pålitlig kommunikation, till exempel digitala tv- och radiosändningar och internationell e-handel.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.