Internet tre gånger större 2017

Jämfört med 2012 kommer den globala internettrafiken ha tredubblats 2017. Beräkningarna kommer från Cisco och mobila enheter tillsammans med videotjänster är det som driver på mest.

Varje år gör Cisco en analys över nuläget och en prognos inför framtiden när den gäller trafikutvecklingen på nätet. Deras senaste beräkningar visar att internet 2017 kommer att transportera över 1,4 zettabytes data, vilket är mer än alla tidigare år i internets historia hittills sammantaget och tre gånger så mycket som volymen 2012.

Slår företagets prognos in kommer ett normalhushåll 2017 att ha mer än sju internetanslutna enheter och förbruka nästan 75 gigabyte data per månad. Men inte så förvånande är det i första hand andra prylar än traditionella datorer.

– Redan idag ser vi tecken på att vi är på väg in i en ny era, säger Fredrik Wester, ansvarig för operatörer på Cisco i Sverige. Vi står mitt i en mobil revolution där allt mer data och video går via mobila enheter, men allt fler andra typer av enheter kopplas också upp som kameror, process- och miljöövervakning och även bilar och maskiner som automatiskt talar med andra maskiner. Detta leder till en mycket snabb trafikökning på internet.

Ciscorapporten konstaterar att nästan hälften av all trafik 2017 kommer att genereras av enheter prylar än en vanlig pc, allt från smarta mobiler och surfplattor till tv-apparater och helt nya prylar som 3d-skrivare.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter