Interroute tänker bli snabbast på bredband

Den europeiska carriern Interroute inför en helt ny digital optisk teknik för kontroll och leverans av bredband. Interroute investerar över 22 miljoner euro för att bli kunna erbjuda snabbast bredband.

Interoute hävdar att man är först med digital optisk teknik genom hela det europeiska nätverket. Interoute lanserar idag att man inför en helt ny teknik för kontroll och leverans av bredband i det europeiska nätverket. Den nya utrustningen ska göra det möjligt att mycket snabbare leverera och anpassa tjänster efter kundernas behov. Med denna uppgradering av nätet utlovas operatörer att utan problem kunna leverera tillräckligt med kapacitet för att garantera alla webbanvändare i Europa tillgång strömmande video och annat krävande innehåll.

Investerar miljoner

För att sätta uppgraderingen av kapaciteten i nätet i ett relevant perspektiv kan man jämföra med nedladdningssajten YouTube som dagligen distribuerar 100 miljoner nedladdningar per dag och står för upp till fyra procent av den globala internettrafiken. När Interoute genomfört uppgraderingen kommer Interoute själva att kunna hantera 4 000 verksamheter med samma trafik som YouTube.

Interoute investerar över 22 miljoner euro på denna uppgradering som består av Infineras DTN Digital Optical Network i hela det europeiska nätet och Cienas övervaknings och nätverksadministrationslösning Corestream Agility Optical Transport System och ON-Center i Central och Östeuropa. Infinera Digital Optical System betraktas, enligt Interroute för närvarande som den mest avancerade kommunikationsplattformen optimerad för nästa generation ip-nätverk.

Höga kapaciteter

Interoute är idag den enda leverantören som har valt att investera i denna teknik och uppgraderingen ska vara klar i mitten av januari 2007. Då kommer Interoutes kunder att med högst 10 dagars leveranstid, mot fyra till åtta veckor för de flesta operatörerna, få tillgång till bland annat Ethernet med kapaciteter på upp till 10 Gbit/s.

– Genom att vi äger vår egen fiber kors och tvärs genom Europa har vi kunnat förbereda infrastrukturen för uppgraderingen vilket gör att själva införandet kommer att gå på fenomenala tre månader. Interoutes infrastruktur kan idag hantera kapaciteter på upp till upp till 800 Gbit/s och omkring 1500 kilometer ny fiber läggs varje vecka och aktiveras i omgångar om 100 eller 200 Gbit/s. Ingen annan operatör kan matcha vår utbyggnadstakt genom Europa, hävdar Interoutes CTO Matthew Finnie.

Stabilare nät

Utöver utökad kapacitet och snabba leveranstider kommer investeringarna att innebära en ökad effektivitet och stabilitet i näten.

– Medan de andra operatörerna försöker handla upp lösningar på olika sätt har vi ett enormt kraftfullt nät, säger Joacim Hillervik, Nordisk Försäljningschef på Interoute i Sverige. Med en teoretisk kapacitet på över en petabit, en miljard Mbit/s, är vi också en av de största leverantörerna av kapacitet till de största operatörerna i Europa. Genom vår nätverksdesign kan vi snabbare introducera nya innovationer som Infineons i vårt nät, hävdar han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.