Invidem lanserar på nordiska marknaden

Säkerhet Ett banksamarbete som ska motverka penningtvätt och terrorfinansiering. Invidem lanserar ny tjänst för att effektivisera och säkra kundkännedomsprocesser.

Invidem lanserar på nordiska marknaden

Det har uppmärksammats på senare tid hur bedragare lyckats lura av människor miljonbelopp. Detta genom att få dem att investera i olika värdepapper och bitcoins – och föra pengar ut ur landet. Men trots att det i vissa fall rört sit om stora belopp, har bankerna inte reagerat.

Regleringar kring kundkännedom och att motverka penningtvätt har ökat och numera kan det bli väldigt kostsamt att brista i sin översyn. I takt med att mer fokus läggs på säkra kundkännedomsprocesser ökar kraven – och det var ur detta som Invidem föddes.

Invidem är ett gemensamt initiativ från de sex nordiska bankerna: Danske Bank, DNB, Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank. Företaget har utvecklat en tjänst som salar in, validerad, sammanställer och säljer så kallad KYC-information (Know your customer). Fördelen är att information bara behöver lämnas en gång, vilket underlättar för företag och finansiella institut eftersom den då finn tillgänglig för alla som behöver den.

Det är banker som tagit fram en gemensam standard för KYC-informationen, och det är denna som är utgångspunkten för Invidems tjänst. Självfallet är det även just dessa banker som är företagets första kunder, men på sikt ser man att försäkringsbolag, spelbolag, fastighetsmäklare samt andra som berörs av regelringarna inom peningtvätt som intressenter.

I samband med lanseringen har även Marit Bø Bornstein utsetts som vd för Invidem. Marit kommer från Collectum där hon ansvarade för information.
– Det ska bli mycket spännande att få leda och utveckla Invidems verksamhet. Genom att erbjuda en samlad digital tjänst för KYC-uppgifter skapar Invidem både samhällsnytta och förenklar för finansiella tjänster genom bättre och enklare kundupplevelser. Det handlar om en unik affärsmodell som definierar en helt ny marknad inom KYC, säger Marit Bø Bornstein.

Under året kommer Invidem gradvis att börja erbjuda sina tjänster i form av pilotprojekt med utvalda kunder. Stor lansering blir det 2021.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.