
Enligt Telia och Arthur D Littles rapport är det inom områden som bilindustrin, smarta hem och digitaliserad vård som den stora utvecklingen av uppkopplade prylar kommer att ske. Iot-marknaden beräknas enligt rapporten att växa med 23 procent årligen i Norden.
– Internet of things växer snabbt i Norden, vi är i ett tidigt skede av en revolution som kommer att förändra samhället, företagande och det sätt vi lever våra liv, säger Hans Dahlberg, chef för Teliasoneras globala m2m-enhet.
Nya affärsmodeller
I Sverige räknar rapportförfattarna med att fanns 16 miljoner uppkopplade saker förra året, en siffra som beräknas växa till 35 miljoner 2018. Att just de nordiska länderna visar en så hög grad av mognad tror rapportförfattarna beror på attraktiva priser, nya tjänster och en hög andel smartphones och utbyggda mobilnät.
– Att koppla upp produkter i ett företag eller en bransch kan möjliggöra för företag och verksamheter i helt andra branscher att använda den data som dessa saker genererar för nya typer av innovativa tjänster. Information om hur en bil körs och hur den mår tekniskt kan exempelvis bidra till att stöpa om affärsmodellerna för bilförsäkringar och ändra det sätt som verkstäder kommunicerar med kunder, säger Hans Dahlberg.
Mer kommunikation mellan saker
Även kommunikationen mellan saker spås öka framöver, vilket rapportförfattarna tror blir en betydande utveckling.
– Ekosystem som tidigare varit separerade förväntas konvergera till fullt integrerade system, interoperabilitet är en förutsättning för att ska hända och för att kunna realisera de möjligheter iot erbjuder, säger Martin Glaumann, partner på Arthur D. Little.