IoT-forskaren: ”Tror telekom-IoT kommer att vara det vinnande”

IoT Sigfox och LoRa i all ära, men sakernas internet kommer i många användningsfall baseras på NB-IoT. Den analysen gör Joakim Eriksson, IoT-forskare på forskningsinstitutet Rise
– Ska jag titta i ett långsiktigt perspektiv på det så tror jag att telekom-IoT kommer att vara det vinnande, säger han.

IoT-forskaren: ”Tror telekom-IoT kommer att vara det vinnande”

IoT är ett hett och ett område som breder ut sig i snabb takt. Allt fler prylar kopplas upp och är i behov av fungerande nätverk. Sigfox, LoRa och NB-IoT är huvudteknikerna – och de armbågas om utrymme.
– Sigfox är intressant då det är operatörsdrivet. Det står någon bakom och du behöver aldrig fundera på infrastrukturen. Andra fördelar är att det är ganska lätt att komma igång, och det är låg kostnad samt en låg energiförbrukning. LoRa har ungefär samma specifikationer som Sigfox med låg bitrate och att det passar kommunikation som sker ett par gånger om dagen snarare än flera gånger i minuten. Men här måste du vara operatör själv, säger Joakim.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Om Sigfox och LoRa till viss del överlappar – står NB-IoT för sig enligt Joakim.
– Så här ser jag det: Om du vill bygga något som du vet att du kan satsa på, något affärskritisk – då är det den här typen av klassisk telekom som du ska satsa på. Det här har kommit till lite grann som ett telekomalternativ till LoRa/Sigfox och har börjat mogna. Så om jag skulle satsa pengar på någon av teknikerna – skulle jag nog satsa på NB-IoT.

Telekombranschen har redan hanterat hög belastning

Men varför det, vad kommer att göra NB-IoT till vinnaren?
– Det handlar om täckning. Eftersom vi i dag lanserat mobiltelefoner som behöver fungera överallt, så kommer det här stödjas per definition eftersom infrastrukturen finns. Visst, i glesbygd kan det bli sämre, och där kan LoRa/Sigfox ha ett visst övertag. Men i stan kommer NB-IoT vara stabilt överallt. Ett annat problem för Lora/Sigfox är att när det börjar bli mycket uppkopplade prylar så finns risken att de kommunicerar för mycket och att näten inte klarar belastningen. Det här har telekombranschen redan hanterat.
Så störning kommer att vara ett problem för LoRa/Sigfox?
– Jag är ganska osäker på att de kommer fungera bra i stora städer. De använder samma frekvensband och dessutom ett öppet band där de kommer att konkurrera om utrymmet med andra. Till slut kommer det bli så fullt i luften att de helt enkelt inte kan kommunicera. Det är därför NB-IoT är så intressant eftersom det har mycket bättre skalbarhet, där kan det inte komma någon och sända trafik som gör att ditt nät går ner, säger han.

Tror du att det innebär att de andra teknikerna med tiden spelat ut sin roll?
– Jag skulle nog gissa att om NB-IoT och 5g IoT blir tillräckligt lågt prissatt av telekomleverantörerna – då kommer man börja använda det fullt ut med miljontals prylar. Då får de andra det tufft eftersom priset på NB-IoT sjunker vid uppskalning. LoRa/Sigfox ser jag att de har användningsområden utanför staden där det finns poänger med lång räckvidd – dessa områden kommer förvisso att växa något de närmsta åren. Personligen har jag jobbat mest med IP-baserad, icke telekom-IoT, men om jag ska titta framåt så tror jag att telekom-IoT kommer att vara vinnare i väldigt många tillämpningsområden.

Operatörerna har en fördel

En annan stor fördel menar Joakim är att NB-IoT har en känd ”huvudman”.
– Operatörerna ger stor tillit. Telekomvärlden har även varit tidigt ute med automatiska uppdateringar och hantering av många enheter. Det i kombination med känslan av stabil infrastruktur och licensierade frekvensband kommer att vara saker som övertygar många att det är säkrare och bättre att satsa på NB-IoT.

Ett problem som dock bromsar utvecklingen inom telekom-IoT något är affärsmodellen. Det är helt enkelt så små pengar i sammanhanget att operatörer ännu så länge inte satsar stort.
– Det här är utmaningen som Sigfox/LoRa löst. Affärsmodellen måste hamna i att det nästan inte kostar någonting att hantera nya prylar. Just detta jobbar telekombranschen med, och jag tror att de rimligt lätt kan klara av det eftersom de har så externt skalbara bit-pipor. De behöver designa affärsmodellen aningens annorlunda jämfört med vad de gjort tidigare. Men det borde inte vara raketforskning, säger Joakim Eriksson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.