Här är de viktigaste proptech-trenderna enligt Th1ng:s vd

IoT Energistyrning och vattenmätning är två av de viktigaste proptech-trenderna just nu enligt Klas Westholm, vd på Th1ng, som ser att allt fler fastighetsägare vågar investera i IoT-lösningar.

Här är de viktigaste proptech-trenderna enligt Th1ng:s vd
Klas Westholm är vd på Th1ng.

Intresset för IoT-lösningar har fått en rejäl skjuts framåt under det senaste året. Det är den bild som Klas Westholm, vd på Th1ng, målar upp när Telekom idag får en pratstund med honom. Internet of things-bolagets senaste kvartalsrapport, som nyligen släpptes, bekräftar också detta – omsättningen ökade med 56 procent jämfört med föregående år.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

– Internet of things har varit i ropet väldigt länge men inte riktigt tagit fart, men nu ser vi att det börjar hända saker, särskilt på vissa områden, säger Klas Westholm.

Th1ng har många kunder i fastighetsbranschen, som trots att de går igenom en utmanande period med höga räntor och växande kostnader, visar stort intresse för att förse sina fastighetsbestånd med den senaste tekniken. Men så har Th1ng också några starka försäljningsargument:

– Fastighetsbranschen är kanske inte jättevillig att investera en massa pengar men om man kan hitta besparingar och tjäna pengar, då är det en helt annan sak. Då är man villig att spendera, vilket man faktiskt också börjar göra.

– Vi skapar ett värde för fastighetsägarna. Dels leder IoT-tekniken till en värdeökning men genom att effektivisera fastigheten med hjälp av energistyrning, vattenoptimering och andra saker så kan du till och med tjäna pengar, förklarar Klas Westholm.

Klas Westholms karriär i telekombranschen inleddes för drygt 30 år sedan. Han var försäljningschef och vd på Bahnhof i åtta år innan han gick vidare till en konsultroll på EQT, där han bland annat bistod i förvärvet av IP-only, där han sedermera också hade flera olika chefsroller under en period där man”sålde jättemycket fiber och tog en bra fight med Telia”, som han beskriver det.

– Ett koncept vi också sålde in handlade om smarta och hållbara städer, men vi levererade kanske inte riktigt på det. Jag tänkte att jag får lösa det själv istället och så startade jag Th1ng för sex år sedan.

Det är just hållbarhetsaspekten som präglar några av de viktigaste trenderna inom proptech enligt Klas Westholm.

– En trend som blivit riktigt het det senaste halvåret är individuell mätning och debitering av framförallt vatten. Här får vi in många förfrågningar eftersom fastighetsägarna vill kunna debitera hyresgästerna utifrån deras förbrukning.

Idag finns det utanliggande vattensensorer som är mycket enkla att montera – de klistras i princip fast på utsidan av de vattenrör som man vill mäta flödet i. På så sätt kan man mäta förbrukningen på lägenhets- eller till och med rumsnivå om man så önskar.

En annan stor proptech-trend handlar om energistyrning och energioptimering enligt Klas Westholm.

– Det är stekhett att jobba med allt från batterier och solceller till fastighetens olika typer av energistyrningssystem. Här är det väldigt tydligt att man kan spara pengar.

Ytterligare en trend är att allt fler vill centralisera den data som uppkopplade enheter av olika slag samlar in.

”Kan ta mer intelligenta beslut”

– Vi jobbar mycket med att centralisera sensordata och annan information i en punkt så att man inte behöver jobba i många olika system. Genom att samla ihop det kan man ta mer intelligenta beslut och komma till nya, smarta slutsatser, förklarar Klas Westholm.

En viktig komponent i dataanalysen är att ai-tekniken letat sig in även i IoT-världen.

– Vi jobbar tillsammans med flera olika ai-bolag med specifika tillämpningar. Vi kan lokalisera och få tillgång till fastighetens olika system och använda en ai-motor i molnet för att kunna göra beräkningar för att optimera fastigheten.

– Vi kan använda flera olika ai-system i en och samma fastighet utan att fastighetsägaren i sin tur märker det. Vi försöker centralisera allting så att det blir så enkelt som möjligt.

Th1ng har en egen internet of things-plattform, IoT Open, som man beskriver som öppen och framtidssäker. Plattformen, som ursprungligen utvecklades inom Ericsson, kan användas med valfritt kommunikationsprotokoll och sensorer.

– Det är en mjukvarubaserad plattform som samlar ihop alla data på ett och samma ställe. Sedan kan man ha olika tillämpningar i applikationer, koppla ihop dessa med ai-motorer och använda den som en central funktion i en fastighet eller i ett samhälle, förklarar Klas Westholm.

Eftersom plattformen är teknikagnostisk så finns det möjlighet att använda även äldre utrustning.

– Gänget som jobbar med den här plattformen har gjort det i 20 år, så vi har tekniken och kompetensen kring både gamla och nya system. Vi försöker att även använda den utrustning som redan finns i fastigheten också.

Klas Westholm berättar att man strävar efter att integrera i princip all befintlig utrustning, alltifrån rök- och brandvarnare till passersystem såväl som avancerade energistyrningssystem.

Saknas kunskap och förståelse

Tekniklösningarna och möjligheterna finns alltså på plats, men enligt Th1ng:s vd är det fortfarande några bromsklossar som hindrar tillväxten. En av dessa är att det saknas kunskap om och förståelse för vad som faktiskt finns tillgängligt på marknaden.

– Det finns en enorm flora med olika lösningar, så det har kanske varit lite svårt att se vilka lösningar som verkligen är bra och vilka som inte är så bra. Men nu börjar det utkristallisera sig lite mer vad som faktiskt fungerar, resonerar Klas Westholm.

IoT-enheter kan kopplas upp på flera olika sätt och enligt Klas Westholm är lorawan dominerande bland Th1ng:s kunder. Det talas mycket om 5g och de möjligheter som den senaste generationens mobilteknik innebär för IoT-branschen, men det är än så länge få enheter på marknaden som har stöd för 5g.

– 5g är en jättebra grundteknik och bärare men det finns inte så många sensorer. Vi bygger ofta en 5g-struktur i grunden och konverterar sedan signalen till bluetooth, wifi eller något annat. Genom att göra en grundinvestering i 5g-teknik så kan man framtidssäkra sin fastighet – om man vill tänka lite mer långsiktigt så är 5g en bra grund att bygga vidare på.

Liksom inom många andra områden har it-säkerhet hamnat högt på agendan i IoT-världen. Klas Westholm berättar att en del av Th1ng:s mer säkerhetsmedvetna kunder arbetar med parallella system, där ett system är kopplat mot internet samtidigt som man låter ett annat system vara helt isolerat från internet.

Man jobbar också mycket med edge-installationer, där både datalagring och beslut tas långt ut i näten. På så sätt minskar man risken för att incidenter av något slag ska påverka driften av systemet.

– Vi har egna säkerhetsexperter men jobbar också med externa testare som sätter våra system på prov, det tycker vi är extremt viktigt.

Har förvärvat sex företag

Klas Westholm ser alltså tydliga tecken på att intresset för proptech- och IoT-lösningar håller på att skjuta fart på allvar – något som har stor inverkan på Th1ng:s verksamhet. Omsättningen ökar och de senaste sex åren har man förvärvat sammanlagt sex företag.

– Vi jobbar mycket med att fokusera och bli mer spetsiga. I min mening är vår IoT-plattform en av världens bästa, så där vill vi ta marknadsandelar både i Sverige men också internationellt. Jag tror att vi har en möjlighet att kunna slåss mot de stora, etablerade aktörerna.

Klas Westholm är övertygad om att han kommer att vara kvar på Th1ng om fem år

– Strategiskt sett så har vi hamnat helt rätt och är i den position vi vill vara. Om fem år kommer vi att ha kopplat upp enormt många sensorer och jobbar med allt från fastigheter och industrier till att koppla upp djur och människor.

– I min mening är det här en enorm revolution. Om man kopplar upp precis allt och samlar in information – vilka slutsatser man kan dra av det kan man nästan inte ens föreställa sig ännu. Det bidrar till enormt mycket nya möjligheter och effektiviseringar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.