Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

IP Only efter nya sammanslagningen: Vi blir riktigt starka på fiberbaserade nät

Fiber IP Only blir en allt starkare spelare på den svenska företagsmarknaden. Med sammanslagningen med norskdanska Global Connect ska erbjudandet vässas.

IP Only efter nya sammanslagningen: Vi blir riktigt starka på fiberbaserade nät

Ska man tävla i hur van en organisation är på samgåenden så får antagligen Tele2 utses till ninja i telekombranschen, efter TDC och Comhem-projekten. Därefter finns det ett gäng spelare som också har rejäl erfarenhet av integrationsprojekt – till exempel Netnordic, Telia och IP Only.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

För just IP Only som nyss kommit ut på andra sidan av samgåendet med DGC är det dags igen för ett nytt samgående. I vintras annonserades att man skulle fusionera med en ny EQT-kollega; nämligen nordiska Global Connect som redan finns på den svenska marknaden, men inte är så stora eller kända utan kunderna är framför allt norska och danska kunder som har svenska filialer.

Vilka är då Global Connect? Under 2018 fusionerade ägarna EQT danska Global Connect med norska Broadnet och kunde då samla ihop 24 km fiber i Norge och 15 km i Danmark, plus ett antal datacenter. Huvudinriktningen för bolaget är datakom, och man är framför allt inriktad på företagsmarknaden även om man också har privata fiberkunder framför allt i Norge.

Det finns alltså många likheter med IP Only och man kan förstå riskkapitalbolaget EQT:s tankar med att kunna ha ett starkt nordiskt erbjudande på företagsmarknaden för att kunna konkurrera med de största operatörerna Telia, TDC och Telenor på respektive marknad. Totalt kommer nya IP Only/Global Connect ha ungefär 1600 anställda i fyra länder och ledas av Martin Lippert. Sverige styrs av Regina Donato Dahlström, Norge av förre Telia-höjdaren Charlotta Rehman och Danmark av Louise Hahn.

Telekom idag fick en pratstund med den nye Sverige-chefen Regina Donato Dahlström.

Hon är 42 år, men redan en mycket erfaren telekom-chef som haft olika chefsposter sedan 2005 på Telia, Skanova och Halebop. Hon kom till IP Only efter sommaren 2018 och tog då hand om företagsaffären.

Vad är viktigt för att en sammanslagning ska fungera bra?

– Om man utgår från vår sammanslagning med DGC så var det ett viktigt steg att sitta tillsammans i våra nya lokaler här på Sveavägen. Det är då man verkligen lär känna varandra och kan börja jobba ihop. Detta påverkas naturligtvis av Coronasituationen, men organisationen har visat sig flexibel och vi har i dag ett betydligt bättre digitalt samarbete internt, vilket naturligtvis underlättar. Corona påverkas oss alla, men vi har gjort det bästa av situationen, säger hon och fortsätter:

– Sen måste man våga utmana sig själv och klara av att se olikheterna som finns i de olika organisationerna som en styrka. Inte något som man ska slipa bort utan istället lyfta fram som fördelar som man lär sig av.

Hur ska ni göra sammanslagningen med Global Connect?

– Det blir lite annorlunda eftersom Global Connect inte har någon personal i Sverige. Vi kommer istället att jobba på respektive marknad med att se över hur vi ska kunna stärka våra erbjudanden genom att lära av varandra. Det handlar inte främst om teknik utan mer regional/lokal närvaro och om hur vi paketerar våra tjänster, säger hon och lägger till att hur det kommer att se ut kan hon inte berätta något om nu.

När kan du berätta mer?

– Tidsplanen är att vi ska göra det när det är klart, målet är att det ska vara till sommaren eller tidig höst, men i likhet med andra aktörers tidsplaner och planering kan Corona-situationen påverka även oss.

Vad tycker du är styrkan med det sammanslagna bolaget?

– Vi blir riktigt starka på fiberbaserade nät på alla våra marknader. Att vi har lokal närvaro på tre marknader betyder mycket för kunderna. Att vi kommer ha mycket lokal utveckling och att vi tillsammans blir väldigt starka på nätverk inklusive SD-Wan och datacenter är också styrkor, säger Regina Donato Dahlström.

När Telekom idag intervjuar teknikexperter om trenderna inom nätverk så pekar de framför allt ut de mjukvarustyrda näten, med namnet SD-Wan, som den viktigaste förändringen som startat de senaste åren.

Hur ser du på utvecklingen av SD-Wan?

– Det är en spännande teknik som gör det enklare för kunderna att få just de tjänster de behöver. Med bra manageringsverktyg i portaler kan kunderna själva beställa och hantera sina nät och det är en utveckling som ligger i tiden.

En annan mycket omdiskuterad teknikutveckling just nu är den kommande mobilnäts-generationen som är på väg att kommersialiseras runt om i världen – om än i långsammare takt i Sverige.

Ni har ju lagt era pengar i fiber-påsen. Hur ser du på 5g-utvecklingen och att många säger att det kommer att leda till minskat behov av wifi?

– Jag har jobbat tillräckligt länge i telekom, för att veta att all utveckling och ny teknikförändring tar längre tid än vad man först tror. 5g och wifi kommer att finnas tillsammans ett tag och jag tror att de båda kan ha nytta av varandra, säger hon. Det är klart att vi följer den här utvecklingen och ser hur fiber kan ge företagen maximal nytta med mobila lösningar som komplement.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter