IP-Only köper Availo

Operatörer Operatören IP-Only har lagt ett bud på att köpa Availo, som ägs av Phonera, för 487 miljoner kronor.
– De passar bra in i vår strategi, säger IP-Onlys vd Mikael Philipsson.

Vid årsskiftet köpte Com Hem köpte telefonidelen av Phonera-koncernen. Men i köpet ingick inte hostingverksamheten som går under varumärket Availo. Redan då antydde Phonera att Availo skulle kunna vara aktuellt till försäljning.

Nu går IP-Only in och lägger ett bud på samtliga aktier i företaget, köpesumman uppges vara 487 miljoner kronor, eller 61 kronor per aktie. Majoritetsägarna har redan accepterat budet, och därmed äger IP-Only redan 72 procent av företaget, resterande aktieägare har fram till den 5 juni att acceptera.

Haft ögonen på Availo

IP-Only ser att Availo kan komplettera deras nuvarande verksamhet och ser stora möjligheter att utveckla bolagen tillsammans.

– Vår vision är att skapa en öppen och neutral fiberinfrastruktur i Sverige redo att möta ett ständigt ökande behov av digitala tjänster i hela samhället. I den visionen passar Availos verksamhet bra och stärker förutsättningarna för utveckling och drift av högkvalitativa tjänster i nätet till hushåll och företag, säger Mikael Philipsson, vd för IP-Only, som menar att man haft ögonen på Availo under en längre tid:

– Det blev mer aktuellt för vår del när Phonera avyttrade telefonidelen och de mindre företagskunderna som vi inte har lika stort intresse av. Men Availo passar bra in i vår strategi.

En del av Phonera

Availo äger och driftar datahallar i Stockholms, Linköping och Oslo. Bolaget i sin nuvarande form bildades 2011 då Phoneras affärsområde Managed Services bolagiserades. Men grunden till bolaget startades redan under 1990-talet, sedan dess har flera mindre bolag köpts upp och fusionerats med Phonera.

IP-Only har inga planer att förändra Availos verksamhet eller erbjudande. ”I nuläget förutses inga väsentliga effekter av erbjudandets genomförande för sysselsättningen och verksamheten på de orter där Availo bedriver verksamhet”, skriver IP-Only i ett pressmeddelande.

Vid ett eventuellt köp kommer bolagets ledning och de 40 anställda att få en ny arbetsgivare.

– Vi ser fram emot att tillsammans med Availos kompetenta personal och kunder vidareutveckla bolagets moderna infrastruktur och investera för att säkerställa fortsatt tillväxt, säger Mikael Philipsson.

Peter Ahldin, vd på Availo kommenterar affären såhär:

– IP-Only har genom nuvarande ägare, styrelse och ledning en stark historik och en ambitiös tillväxtplan. Availo och IP-Only kompletterar varandra utomordentligt väl. Vi har liknande verksamhet med krävande kunder inom datacenter och internet. Tillsammans blir vi en starkare aktör, vi skapar en slagkraftig organisation och vi får gemensamt ett starkare tjänsteerbjudande vilket kommer att gynna våra kunder.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.