IP-only: Mer stödmedel behövs för bredbandsutbyggnaden

Bredband Det krävs mer stöd för att nå bredbandsmålen. Det menar IP-only som pekar på att över en miljon svenskar fortfarande lever utan snabbt bredband.
– Vi måste se allvaret i detta, säger Fredrik Borg på företaget.

IP-only: Mer stödmedel behövs för bredbandsutbyggnaden
Fredrik Borg, chef för konsumentaffären på IP-Only

När PTS släppte sin uppföljning av regeringens bredbandsstrategi i fjol var bedömningen att allt gick enligt plan. Där skrev myndigheten även att stödmedel behövs för att bygga infrastruktur där ”kommersiell utbyggnad inte är möjlig”.
Det senare skriver IP-Only under på och nu säger företagets chef för konsumentaffären, Fredrik Borg, att något måste ske.

Företaget, och branschen, vill se mer statliga stödmedel – för annars är det inte ekonomiskt försvarbart att ansluta de hushåll som ligger i glesbygden eller där svår terräng gör installationen dyr.
– Vi måste se allvaret i detta. Ett sätt att göra det är att sluta se dessa bidrag som enbart kostnader utan istret för vad de är – en framtidsinvestering för decennier framöver. Precis på samma sätt vi ser på motorvägar och annan infrastruktur, säger Fredrik Borg.

Trådlösa alternativ inte en lösning

IP-Only är en stor spelare i branschen, och eftersom företaget enbart rullar ut fiberkabel – ser man såklart inte mobila anslutningar som ett alternativ där fiberinstallation är för dyrt. Fredrik Borg menar även att det finns studier som pekar på att trådlösa lösningar på sikt är dyrare än fiber.
– Trådlösa lösningar är utmärkta i mobiler, men för hushåll som kräver mer kapacitet och större driftstabilitet finns det inget fullgott alternativ till det fibernät vi hittills byggt ut.

Bredbandsaktören har årligen lagt miljardbelopp i sin bredbandsutbyggnad och är den enskilda aktören som investerar mest. Även i år kommer man fortsätta satsa.
– Offensiven fortsätter. Vi vill ansluta ännu fler 2021 och bygga bort den digitala ojämlikheten i Sverige. Vi tar ansvar och är beredda att investera miljardbelopp på svenska bredbandsutbyggnaden, men precis som andra aktörer behöver vi kompletterande stödmedel för att kunna lyckas hela vägen, säger Fredrik Borg.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.