IP-Only stärker nätet för att möta tv-boomen

Operatören IP-Only gör en kraftig uppgradering av ip-stamnätet till 10-gigabit ethernet. Routrar från Avici ersätter utrustning från Cisco och Juniper.
Investeringen har drivits fram av ett snabbt ökande kapacitetsbehov. Ip-tv och andra former av rörliga bilder på internet drar bandbredd.

IP-Only stärker nätet 
för att möta tv-boomen

Ett av de mest kraftfulla fibernäten i Norden får nu ännu mer muskler. Det är IP-Only som står mitt i en av de största investeringarna sedan starten 1999.

– Vi genomför ett generationsskifte i vårt ip-backbone för att kunna behålla vår position och ta hand om morgondagens tjänster. Vi har sett kapacitetsbehovet öka snabbt, men det är ingenting mot vad som kommer, säger Svante Jurnell, vd på IP-Only.

Han talar om utvecklingen där tv, vod och hdtv levereras över ip i publika nät. Det är den typ av tjänster som snabbast driver på den ökade trafiken och behovet av kapacitet i näten.

IP-Only har redan avtal med exempelvis Canal Digital och Fasttv.net, som båda erbjuder ett digert utbud av digitala tv-kanaler, och SF Anytime som erbjuder hyrvideo på nätet.

– Stora innehållsleverantörer har alltid varit en viktig kundgrupp för oss. Och nu är det rörlig bild som utvecklas explosionsartat, säger Svante Jurnell.

Till 10-gigabit ethernet

IP-Onlys ledning har sett behovet av en uppgradering komma allt närmare under det senaste året och för ett halvår sedan drog de igång projektet.

När det nu sätts i sjön innebär det att det egna ip-stamnätet, den ring som går mellan Nordens huvudstäder, lyfts till 10-gigabit ethernet. Det gäller även fiberringen i Stockholm.

– Det har laborerats i ett par år med 10-gigabit ethernet. Nu är standarden färdig och vi tar det här tekniksteget för att vara framtidssäkra, förklarar Magnus Froste, utvecklingschef på IP-Only.

Det är ett tekniksteg som även Netnod, som ansvarar för de svenska operatörernas knytpunkter för utbyte av internettrafik, tar i dagarna. De installerar nu utrustning från Foundry Networks för att gå från gigabit etheternet till 10-gigabit ethernet.

Uppstickaren Avici

I IP-Onlys fall är det den amerikanska tillverkaren Avici Systems QSR-routrar som ska installeras på viktiga punkter i stamnätet. IP-Only är en av Avicis första kunder i Europa. Den kund som man främst har refererat till tidigare är amerikanska operatören AT&T, som också är den referens som IP-Only har studerat.

– Avici är en stark spelare som är på gång. De har gett oss en mycket bättre uppmärksamhet än konkurrenterna, säger Svante Jurnell och medger att IP-Only har kunnat förhandla fram en mycket attraktiv prisnivå.

Avici håller på att bygga en egen organisation i Europa och är angelägna om att skaffa de första kunderna.

Dessutom har Avicis routrar för stamnäten en stabilitet och en skalbarhet som tilltalar IP-Only. Tillgängligheten som utlovas är 99,999 procent och varje routerchassi kan enkelt byggas ut för terrabitkapacitet.

– Vi kommer att kunna återanvända 10-gigabitkorten om vi behöver byta till större chassin. Det gör det enkelt att växa i mindre steg, säger Magnus Froste.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.