IP Only: Vi satsar mer på ett år än regeringen gör på fyra

Bredband Regeringen vill storsatsa på infrastruktur och ska skjuta in 799 miljarder. Men satsningen får kritik för att bredband inte ses som samhällsviktigt på samma sätt som vägar och järnväg.
– Detta är en gammaldags syn på infrastruktur, säger Fredrik Borg på IP Only.

IP Only: Vi satsar mer på ett år än regeringen gör på fyra
Fredrik Borg, chef för konsumentaffären på IP Only

I slutet av förra veckan gick regeringen ut med en stor infrastruktursatsning. Mellan 2022 och 2033 vill de lägga 799 miljarder på att underhålla och utveckla järnvägar och vägar. Det är en ökning på 21 procent jämfört med den nuvarande planen.
– Vi är oerhört stolta att kunna presentera den största ekonomiska ramen någonsin för att bygga vägar och järnvägar, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), i ett uttalande till TT.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår unika digitala Premium-tjänst öppen bara för prenumeranter.
  • Ett nischat nyhetsbrev för just ditt intresseområde; Professional eller Contact Center.
  • Full tillgång till vår digitala kunskapsbank med över 16 000 artiklar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Men satsningen får kritik, detta för att den inte speglar en modern syn på infrastruktur.
– Regeringens storsatsning på vägar och järnvägar på 799 miljarder kronor är en bra satsning på en viktig infrastruktur. Men samtidigt får en annan samhällsviktig infrastruktur, snabbt bredband, endast 2,8 miljarder kronor. Detta är en gammaldags syn på infrastruktur där bredbandet, som är viktigare än någonsin när vi alltmer arbetar och studerar hemifrån, bara får några promille av stödet som vägar får, säger Fredrik Borg, chef för konsumentaffären på IP Only.

”1,4 miljoner svenskar är förlorare”

Under pandemin har vikten av bredband verkligen satts i fokus. Men trots att det nu är allt tydligare att en snabb uppkoppling är vitalt för att kunna jobba på distans – så är det inte alla som har tillgång till tekniken.

När PTS sammanställde hur väl utbyggnadstakten svarar upp mot målet i den bredbandsstrategi som lanserades 2016 – framkom det i fjol att vi inte håller takten. Och när man går in på djupet är det tydligt att landsbygden är de som hamnat på efterkälken. Här har endast 55 procent tillgång till snabbt bredband.

Och att man inte tar med just detta som en parameter när det satsas på infrastruktur är IP Only starkt kritiskt mot.
– 1,4 miljoner svenskar är förlorare, det vill säga de som i dag saknar ett snabbt bredband när de behöver det som mest. De allra flesta av dessa hushåll finns dessutom på landsbygden, säger Fredrik Borg.

Och visst, IP Only är som aktör på marknaden en part i målet. Företaget har flertalet gånger påpekat att satsningarna på bredbandsutbyggnaden är för lite och för sent. Därför anser de att regeringen måste prioritera upp frågan.
– Men det finns aktörer som tar ansvar, själva satsar vi mer pengar under ett år än regeringen gör på fyra. Vi vill fortsätta satsa miljardbelopp men då krävs rätt förutsättningar – stödjande bidrag utifrån moderna behov, exempelvis. Detta är samhällsviktigt – förändrar vi inte vårt sätt att se på infrastruktur och prioriterar därefter kommer landsbygden förbli ett digitalt b-lag. Det vore oerhört synd för alla oss som ser värdet av ett digitalt jämlikt land.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.