Ip-telefoni hamnar utanför ramavtalen

I Statskontorets pågående ramavtalsupphandling för tele- och datakom får inte de stora systemintegratörerna för datakom vara med. De som nischat in sig mot ip-telefoni.
– Statskontoret menar att vi inte har ett tillräcklig brett produktutbud, säger Johan Rittner, vd Ementor.

Telekom idag har talat med två av de stora systemintegratörer inom datakom som enligt uppgifter är utestängda från Statskontorets pågående ramavtalupphandling för tele- och datakom. Vid den förra ramavtalsupphandlingen hamnade också företagen utanför med hänvisning till att ip-telefoni inte höll måttet.

Nu ställer sig Mats Germundsson, vd Dimension Data, frågande till om Statskontoret förstått vilken kompetens som krävs för att leverera ip-telefoni.

– Om man tagit bort alla som kommer från datasidan betyder det inte att alla vi har lämnat dåliga anbud, säger han. De har valt andra som har ett bredare utbud och inte bara ip-telefoni, säger han.

Bromsar utvecklingen

Det innebär enligt Mats Germundsson och Johan Ritter att Statskontoret sätter käppar i hjulet för utvecklingen av ip-telefoni i Sverige. Enligt leverantörerna så lär de mer traditionella telebolagen som hamnar innanför ramavtalet framförallt erbjuda properitära system och traditionell telefoni. Lösningar som ger leverantörerna större marginaler än ip-telefoni, som nu får svårare att konkurrera.

– Alternativet för kommunerna är att göra egna upphandlingar men det är dyrare. Det är ett teknologiskifte som sker nu och Sverige kommer att halka efter mycket, säger Johan Rittner, som framförallt ställer sig frågande till varför de inte ens får vara med och visa vad de går för, utan blivit utsållade redan i första vändan.

På Statskontoret kan Jonas Lundin, projektledare för upphandlingen, inte kommentera situationen med hänvisning till att det råder upphandlingssekretess.

– När upphandlingen blir klar i slutet på maj blir den offentlig. Om leverantörerna vänder sig direkt till oss kan de få veta hur vi resonerat, men vi diskuterar inte upphandlingen med någon annan part, säger Jonas Lundin.

Ramavtalen ska gälla för minst två år med möjlighet till två års förlängning. De träder i kraft från den första juli.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.