Ip-telefoni hela vägen från Alcatel

Alcatel har presenterat nya ip-telefoner med xml-applikationer. Samtidigt har företaget också tagit fram en ny version av Omni PCX Office, med en bunt nya finesser och möjlighet att helt slippa egen anslutning till det publika telenätet.

Den största nyheten när det gäller Alcatels senaste version av Omni PCX Office är att ip-telefonisamtal inte behöver gå via det publika telenätet för att nå en annan ip-telefonianvändare.

– Nu startar en utfasning av det publika telenätet. Samtalen kan gå direkt till bredbandsoperatören utan att företaget behöver en egen gateway. Om samtalet måste till det publika nätet går det ut via operatörens gateway och företaget får bara en faktura, säger Tom Pfister, Alcatel Norge, och hävdar att de är först i Europa med ip-linjer ut från växeln.

Fortfarande hanterar inte alla operatörer ip-linjer för företagstelefoni, enligt Tom Pfister och enbart Telenor har satt igång Norge. I Sverige är åtminstone Citylink igång.

Mjukvarutelefoner

Med nya Omni PCX Office, version 4, kan personalen använda mjukvarutelefoner, det vill säga ringa via datorn. Nyheten med den nya mjukvaran är just att den ringer och tar emot samtal via datorn, även om personen väljer att svara på ip-telefonen, berättar Tom Pfister. I datorn finns en applikation som visar samtalslistor och om man exempelvis fått ett röstmeddelande.

– Om jag är borta över lunch kan jag direkt se vilka som ringt mitt nummer och när de gjort det, säger Tom Pfister, som också nämner att den nya mjukvaran är integrerad med en applikation som direkt plockar in uppgifter från Gula sidorna om den som ringer.

Med version 4 går det också att ta med datorn hem och ringa via en vpn-klient. En annan nyhet är att alla system från Alcatel nu har acd-system. Agenterna behöver inte sitta framför en dator utan kan få all information i telefonernas display.

Bunt med telefoner

Av den nya serien på fyra ip-telefoner är Ip touch 4068 mest avancerad och försedd med färgskärm. Enligt Tom Pfister är alla funktioner som finns i företagets digitala telefoner också inbakade i ip-telefonerna.

Till de nya telefonerna har dessutom samarbetspartners till Alcatel tagit fram xlm-applikationer som sköts via displayen. Till exempel en applikation för att göra i ordning mötesrummet, ändra temperatur och ljus med mera, och en för att se besökare via webbkamera innan man släpper in dem i företaget. I det senare fallet går det också att slå av och på larmet i lokaler som besökaren får tillträda.

– En annan applikation finns för att sköta personalens tidsrapportering, där jag också får en översikt över min flextid och innestående semesterdagar, förklarar Tom Pfister.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.