Ip-telefoni inte bara snack på Rica Talk

Det var inget snack om saken. Nya Rica Talk Hotel i Stockholm skulle ha en ip-telefonilösning. Valet föll på Alcatel Omnipcx Enterprise.
Men de första månaderna har inte varit bekymmersfria. Bara de trådlösa ip-telefonerna har fungerat i alla lägen.

Ip-telefoni inte bara 
snack på Rica Talk
Stefan Eriksson

För ett tiotal år sedan kunde intäkterna från gästernas telefonsamtal täcka kostnaden för växeln. Så är det inte längre, när alla har mobilen med sig på resan.

Likaväl ska rummen ha en fast telefon. Så även på nybyggda Rica talk Hotell, som ligger alldeles intill Stockholmsmässan i Älvsjö.

– I slutet av 2005 tog vi ett principbeslut om att välja ip-telefoni framför en traditionell lösning. Då hade vi redan installerat 3Coms NBX här på huvudkontoret och hunnit skaffa oss en del positiva erfarenheter, berättar Anders Lindgren, it-chef för Rica Hotels i Sverige.

Cisco för dyr

Men det blev ingen 3Com-växel när Stockholmsmässan, som är hyresvärd till Rica Talk Hotell, gjorde upphandlingen i början av 2006. 3Com har helt enkelt ingen hotellanpassad växel att erbjuda. Man vill till exempel att telefonen på rummet ska aktiveras automatiskt vid incheckning och att städpersonalen ska kunna klarrapportera via rumstelefonerna.

Valet stod istället mellan Cisco, via återförsäljaren Ementor, och Alcatel, via TDC Dotcom.

– Ciscos ip-växel finns inte på hotell i Sverige än och de vill nog gärna komma in på den marknaden. Men Alcatel-lösningen hade ett mer attraktivt pris, säger Anders Lindgren och tillägger att Stockholmsmässan har köpt all hårdvara men att Rica står för drift och supportavtal.

Han har kunnat konstatera att just driftskostnaden gör stor skillnad mellan en traditionell växel och en ip-växel. De gamla Philips-växlarna som Rica har på några andra hotell är dyra att hålla igång.

Krånglande telefonistbord

En annan sak som lockade hos Alcatel-lösningen var de virtuella telefonistborden. Det är en applikation för en Windows XP-dator, som bara kompletteras med ett trådlöst headset.

– Det ger en lugnare och mer flexibel miljö i receptionen och tar inte lika mycket plats som en hårdvarutelefon, säger Anders Lindgren.

Problemet är bara att Alcatels telefonistapplikation krånglade från maj till mitten av september, ett par veckor efter Telekom idags besök på Rica Talk. När telefonisterna kopplade vidare samtal internt och inte fick svar så fortsatte det ändå att ringa på i bakgrunden, ända till dess att applikationen startades om. Ibland blev det bara tyst i de trådlösa headseten – omstart…

– Att telefonistapplikationen går ner får bara inte hända på ett hotell. Och det här har drabbat oss dagligen, säger Carl Henriksson, teknisk chef på Rica Talk.

Till slut fick TDC Dotcom fram en ny version av mjukvaran från Alcatel och buggarna verkar vara åtgärdade. Men Carl Henriksson har tvingats notera ett antal andra problem och incidenter under hotellets första månader.

Ena delen blank

För att gästerna ska kunna använda tonvalstjänster från ip-telefonerna på rummen måste de först knappa in ”*#”. Eftersom de lätt missar det, hamnar de exempelvis i stället i receptionen efter att ha tryckt ”9”.

– Det finns en del utveckling för hotelldrift kvar att göra i systemet, konstaterar Carl Henriksson.

Nästa fadäs visade sig dock ligga i konfigureringen. Ip-växeln är dubblerad för redundans. Om en går ner ska den andra ta över, och det såg den ut att göra vid en incident efter sommaren när den fasta telefonin var tyst i ett par timmar på hotellet.

– Jag kunde se att del två i växeln hade tagit över, alla lampor blinkade som de skulle. Ändå var det helt dött, berättar Carl Henriksson.

Problemet var att TDC Dotcom helt enkelt missat att konfigurera den andra växelenheten.

– De trådlösa ip-telefonerna fortsatte att fungera. Det blev räddningen den gången, säger Carl Henriksson, som är mycket nöjd med vowlan-funktionen.

Wlan-telefonerna fungerar exempelvis i källaren där mobiltäckning saknas men Meru-nätet är utbyggt. Samtalskvaliteten har varit klanderfri och nu funderar han på att föreslå en utökning av antalet trådlösa ip-telefoner. Fler i personalstyrkan vill vara nåbara när de rör sig runt på de 18 våningarna.

Fakta

Kort om ip på Rica Talk

• Alcatel Omnipcx Enterprise-växeln har runt 350 anknytningar igång, varav 248 till hotellrummen. Alla på ip. Rumstelefonerna är Alcatels IP Touch 4018.

• En handfull anställda använder Alcatels trådlös ip-telefoner, Mobile IP Touch 300, på wlan:et från Meru Networks.

• Receptionister/telefonister använder Alcatels virtuella telefonistbord tillsammans med trådlösa usb-headset.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.