Ip-telefoni ökar i Sverige

Abonnemang Nu har mer än var tredje svenskt hushåll ett telefonabonnemang som baseras på ip. Vi ligger också i topp vad gäller den snabbaste ökningen av både ip-telefoni och snabbt bredband, visar en ny sammanställning.

Sammanställningen som baseras på nordisk-baltisk statistik inom it- och telefoniområdet, görs årligen av arbetsgruppen Nordic & Baltic Group on Statistics, där bland andra PTS ingår. Den visar föga förvånande att den fasta telefonin överges i rask takt i samtliga nordiska och baltiska länder. Istället ökar ip-telefonin och den ökar snabbast i Sverige där nu 34 procent av hushållen har ip-telefoniabonnemang.

– Det är intressant att det finns en gemensam utveckling i de Nordiska och Baltiska länderna; alltfler lämnar den vanliga fasta telefonin och väljer istället andra nyare tekniker såsom ip-telefoni och mobila lösningar. Det är något vi sett i Sverige sedan tidigare i flera undersökningar och det är en utveckling vi tror kommer att fortsätta, säger Andreas Wigren, som är marknadsanalytiker på PTS.

Sverige ligger även i topp på snabbt bredband. Idag har vart tredje hushåll ett abonnemang på 100Mbit/s eller mer. Här följs vi av Litauen och Island på andra och tredje plats. På mobilabonnemang och mobildataförbrukning ligger vi dock fortfarande efter Finland, som är relativt ohotad etta med 1,7 abonnemang per person och en snittförbrukning på 5GB data per person och månad. Snittet i Sverige är 3GB i månaden. Finland har däremot tappat förstaplatsen vad gäller samtalstid i mobilen. Ny kung på tronen är Litauen där varje person snittar 250 samtalsminuter i månaden.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde.