Ipad dominerar plattboom

Försäljningen av surfplattor väntas öka med nästan 100 procent i år. Den drivande motorn är Apples Ipad.

Ipad dominerar plattboom

Enligt analysföretaget Gartner kommer nästan 119 miljoner surfplattor att ha sålts innan 2012 är till ända. Och trots tuffare konkurrens från Microsoft-baserade produkter och den internationella utrullningen av Kindle Fire spås Apple fortsätta dominera.

– Pc-leverantörer och mobiltillverkare vill gärna ha en bit av kakan, men så långt har vi sett väldigt begränsad framgång för annat än Apples Ipad, konstaterar Carolina Milanesi, analytiker på Gartner.

Totalt tror Gartner att närmare 73 miljoner Ipads kommer att få nya ägare i år, jämfört med med knappt 40 miljoner enheter 2011. Det innebär att närmare två av tre köpta plattor kommer att ha Ios som operativsystem.

Tuffare blir det för konkurrenterna. Microsoft-plattor väntas ta en marknadsandel på drygt 4 procent i år, medan Android kniper knappt 32 procent. Det som hittills satt käppar i hjulet för Android-plattornas framgång är enligt Gartner bristen på appar avsedda för just tablets.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.