Ipad förändrar hur vi använder våra datorer

En specialrapport från Gartner konstaterar att pekfunktionen på sufplattor som Ipad har fått användarna att omvärdera hur de vill interagera med sina datorer.

Ipad förändrar hur vi använder våra datorer

Allt fler förväntar sig ett lättnavigerat och bekvämt användargränssnitt när de arbetar med stationära och bärbara enheter, gärna fritt från klassiska tangentbord och möss. Påståendet görs av analysfirman Gartner i rapporten ”Ipad and beyond: What the future of computing holds”. Sammanställningen ger en bild av vilken inverkan surfplattorna har på hårdvaruindustrin och vad användarna förväntar sig av sina enheter.

Enligt Gartners analytiker har Ipad dragit igång en omfattande förändring i hur användarna vill interagera med sina datorer.

– Surfplattorna kommer att bli ett substitut för många konsumentenheter som användarna bär omkring på i dag. Tunna och lätta mobila enheter med surfplattefunktioner blir standard och kommer att utmanövrera dagens otympliga datorer, säger Gartners forskningschef Angela McIntyre. Förändringen spås ske under de kommande fem till tio åren.

Garntner tror dessutom att alternativa gränssnitt så som multitouch är ett måste för att göra tekniken mer tillgänglig för fler människor. Detta då tangentbord utgör ett hinder för den som aldrig kunnat bekanta sig med qwerty eller liknande tangentuppsättningar.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.