Iphone 6 har landat

Apple Med slogan "Bigger than bigger" lanserar Apple sin nya Iphone. Det blev två nya modeller med nytt formspråk och de största skärmarna vi någonsin sett på en Iphone.

Iphone 6 har landat

För nästan exakt ett år sedan lanserade Apple Iphone 5. Och ikväll, efter månader av spekulationer, lanserade mobiljätten Iphone 6 och Iphone 6 plus. För första gången skiljer sig de två släppta enheterna i storlek.

Tunnare än tidigare

Den enkla 6:an uppges ha batteritid som ska hålla för 14 timmars 3g-taltid, eller 10 dagars standby. Detta är den mindre modellen som har en skärm på 4,7 tum och 1344 x 750 pixlars upplösning.

6 Plus ska ha en taltid på 24 timmar och en standby på 16 dagar. Den kommer ha en skärm på 5,5 tum och 1920 x 1080 pixlar. Båda enheterna är tunnare än tidigare, 6,9 millimeter och 7,1 millimeter. Det kan jämföras med senaste modellen Iphone 5 som är 7,6 millimeter.

Båda enheterna har ökat i vikt, 6:an väger 129 gram och 6 Plus 172 gram.

Rundare kanter

Formspråket för de båda enheterna är förändrat. Nu är de skarpa kanterna borta och båda 6:orna har rundade hörnen och en mer slimmad figur.

Priserna för Iphone 6 kommer ligga på mellan 6 395, 7 395 samt 8 395 beroende på hur mycket lagring man vill ha: 16, 64 eller 128 GB.

Motsvarande priser för Iphone 6 Plus är 7 395, 8 395 och 9 395 beroende på lagring (samma som ovan). Alla priser är inklusive moms. På Apples hemsida står det att de nya modellerna kan beställas från och med den 26 september.

Processorn på båda enheterna har utvecklats till en A8 och ska enligt Apple vara snabbare än föregångaren. Man har också adderat en specifik ”rörelseprocessor”. Den nya dedikerade processorn M8 mäter längd, höjd och tryck.

Lurarna har stöd för 802.11ac, tillåter videoinspelning i full hd och stöd för lte på 20 olika band och är också därmed redo för Volte.

Osäker Sverigelansering

Båda enheterna kommer i färgerna guld, silver och rymd-grå, kameran på båda ligger på 8 MP och även inbyggd NFC för mobila betalningar.

I USA och ett antal utvalda länder, Frankrike, Storbritannien och Tyskland som europeiska länder, kommer enheterna att släppas den 19 september. På Apples hemsida skriver man att 6:orna finns att beställa den 26 september, men inte om de då är redo för leverans.

Fler nyheter följer

På eventet ikväll presenterades även nya Ios 8, som släpps den 17 september, en smartklocka med namnet Apple Watch och Apple Pay, företagets egna mobila betalningsmetod. Vi följer upp de andra nyheterna imorgon, onsdag 10 september.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.