Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Iphone-användare utsatta för avlyssning

Avlyssning Med hjälp av tre sårbarheter i Apples mobila operativsystem verkar ett israeliskt företag ha hjälpt stater att övervaka journalister och oliktänkande via deras mobiltelefoner.

Det är The Citizen Lab, ett oberoende laboratorium vid University of Toront som arbetar med it- och kommunikationsfrågor kopplade till säkerhet och mänskliga rättigheter, som avslöjat att Iphone och Ipad varit öppna för avlyssning och övervakning. Det rapporterar amerikanska nyhetssajten Wired och Dagens Nyheter.

The Citizen Lab har kommit fram till att tre olika sårbarheter i Ios i kombination använts av det Israeliska företaget NSO Group för att skapa ett avlyssningsverktyget som går under namnet Pegasus. Kunderna är stater och verktyget ger den som använder det tillgång till den allt från samtal, e-post och sms till möjlighet att spela in tangenttrycknigar och komma åt komma åt lösenord.

Övervakningen av Iphoneanvändare och förekomsten av verktyget som kallas för Pegasus uppdagades efter att människorättsaktivisten Ahmed Mansoor, baserad i Förenade Arabemiraten, fått några misstänkta sms skickade till sig. Han skickade skärmbilder på meddelandena och länkarna i dem till The Citizen Lab som genom att medvetet smitta en telefon lyckades spåra och analysera intrånget i den.

Apple har inte kommenterat The Citizen Labs uppgifter i detalj men den senaste uppdateringen av operativsystemet, 9.3.5, som skickades ut till användarna tidigare i veckan ska enligt Wired täppa till de aktuella säkerhetshålen.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter