Iphone blir trådlös ip-telefon för företag

Iphone kan bli en integrerad del av företagens kommunikationssystem. Den blir en ip-telefon i det trådlösa kontorsnätet och kan dra nytta av växelfunktioner.
Det är Avaya som har anpassat sin mjukvara One-X Mobile för Apple-plattformen.

Iphone blir trådlös
ip-telefon för företag

Avaya One-X Mobile är den klient som installeras i mobiltelefonen. Förutom för Iphone har den nu också anpassats för Blackberry, Treo och för java- och wap-baserade mobiler, vilket i praktiken innebär de flesta mobilerna på marknaden. Sedan tidigare har den stöd för Symbian- och Windows Mobile-baserade enheter.

– I verkligheten har företagen dator- och mobilprodukter från många olika tillverkare. Därför är det den ip-kommunikationslösning som kan hantera flest olika mobila enheter också ger den största affärsnyttan, säger Tyke Pålsson som är vd för Avaya i Sverige.

Men det finns en begränsning. De funktioner och tjänster som kommer med One-X Mobile förutsätter att man har ett trådlöst nät, wlan, från Avaya eller Cisco.

Styra samtalen

Poängen med Avaya-systemet är att de anställda får ett enda telefonnummer och en enda svarsbrevlåda oavsett var de befinner sig. Det blir också lättare att spåra missade samtal eftersom alla in- och utgående samtal hanteras i samma system. Förutom att kostnaderna på samtal blir lägre än i det publika mobilnätet.

Inkommande samtal kan kopplas mot upp till fem enskilda terminaler, så att användaren kan välja var eller på vilket sätt han eller hon vill svara. Samtidigt går det att skräddarsy samtalshanteringen för att till exempel skilja på privata och arbetsrelaterade samtal, och även ange under vilka tider vissa samtal kan besvaras.

Avaya one-X Mobile finns tillgänglig som en del av Avaya Unified Communications Standard Edition, men kan också köpas separat. Lösningen har just lanserats i USA och blir tillgänglig i Europa i början av 2008.

Fakta

Funktioner i One-X Mobile

• Meddelanden i röstbrevlådor kan presenteras som text.

• Sök i den interna eller privata telefonkatalogen eller samtalslistor och koppla upp samtal med en knapptryckning.

• Samma röstbrevlåda för alla enheter.

• Byt enhet under pågående samtal

• Ställ in samtalsregler efter gps-position, tid på dygnet med mera.

• Stöd för ip-kommunikation från Avaya och Cisco, plus Microsoft Active Directory och ldap-kataloger.

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.