Iphone ohotad kung 2011

Fjolåret var ett bra år för mobiler med Android. Fortfarande är det dock Apples Iphone som är ohotad kung på smartphonemarknaden. Det visar Telias försäljningssiffror för 2011.

Mer än varannan smartphone såld under 2011 var en Iphone – i alla fall i Telias butiker. Det visar operatörens årliga försäljningsstatistik, som nu släppts.

Trots Apples jordskredsseger var 2011 ändå väldigt lyckat för den konkurrerande plattformen Android. Under delar av året sålde Android-mobilerna mer än Iphone 4, den då senaste versionen av Apples storsäljare.

Detta förändrades dock snabbt när Apple i oktober lanserade Iphone 4s. Under november och december fördubblades sedan Iphone-försäljningen och vid årets sammanräkning stod alltså Iphone för mer än 50% av försäljningen.

Video blir viktigt

Värt att notera är att två av modellerna på topp 5-listan (Samsung Galaxy mini och HTC Wildfire s) är utpräglade lågpris-smartphones, vilket gör Samsung Galaxy s2 till den främsta konkurrenten till Iphone i det mer premium-betonade segmentet.

Telias försäljningschef Patrik Granström menar att 2011 var året då smartphonen blev de facto standardtelefon. Han tror att video kommer bli en nyckelfaktor under innevarande år.

– När smartphone-vanan är stor kommer användarna att ställa högre krav på innehållet i telefonen. Beteendet att konsumera rörlig bild är något som vi tror kommer att forma utvecklingen på telefonerna i år, säger Patrik Granström, försäljningschef på Telia, i ett uttalande.

Fakta

Telias bästsäljare 2011

1. Apple Iphone 4s

2. Samsung Galaxy mini

3. Apple Iphone 4

4. Samsung Galaxy s2

5. HTC Wildfire s

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.