It-branschen reser sig igen

It-branschen är på väg tillbaka efter den stora krisen. Men fortfarande brottas de med en del större problem. Detta säger en årligen återkommande undersökning av it-marknaden gjord av analysföretaget och dataföreningen Exido.

En faktor som talar för att it är på väg tillbaka är att svenska företag och organisationer har planer på att satsa cirka sex miljarder på it under 2005. De områden som främst avses är it-infrastruktur, integrationsprojekt och outsourcing. Även telekom och tjänsteområdet kommer att gynnas av ökade investeringar.

It-marknaden i Sverige dras med en låg grad av kundnöjdhet men det är något som kan verka positivt då det öppnar för en ökad konkurrens.

Ett problem för den svenska marknaden är konkurrensen från låglöneländerna. Om problemet inte tas på allvar kommer svenska företag att slås ut på grund av sina höga priser, låg grad av nöjda kunder och brister i kompetens.

De ökande klyftorna på marknaden ses som ett stort hot mot tillväxten i Sverige. Till exempel är det stora skillnader i hur mycket resurser som små respektive stora företag kan lägga på it. Det kan gälla såväl kompetens som säkerhet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.