It-chefen behöver en reservbudget för 2008

CIO:er och it-chefer måste förbereda två budgetar för nästa år.
Rådet kommer från Gartners chef för research, Peter Sondergaard. Han pekar på riskerna för en ekonomisk inbromsning och nya interna sparkrav hos företagen.

It-chefen behöver en 
reservbudget för 2008

Gartners IT-Symposium i Cannes smygstartade redan i söndags. Först på måndagsmorgonen fyrade man av de stora kanonerna i inledningssessionen ”Taking Care of Business”.

Där pekade bland andra Peter Sondergaard, Gartners senior vice president och chef för global research, på riskerna för åtstramade it-budgetar under 2008.

– CIO:erna tror att de ska få 5,5 procent mer pengar att röra sig med nästa år, men nu måste de förbereda sig för att det kanske blir mindre än så, säger Peter Sondergaard och tillägger att tillväxten i årets it-budgetar ligger på 3 procent.

Spara 10 procent

Det är den senaste tidens oro på kreditmarknaderna runt världen och osäkerheten runt det ekonomiska klimatet som ligger bakom Gartners varning. Det handfasta rådet till CIO:er och andra med ansvar för it-budgetar är att skapa två budgetar. Den första ska utgå ifrån de riktlinjer som företagsledningen har gett fram till nu. Den andra, reservbudget, ska ta med i beräkningen att det kan behövas nedskärningar.

Enligt Peter Sondergaard behöver besparingarna i reservbudgeten ligga åtminstone 10 procent under nivåerna för 2007. Först då blir den meningsfull.

– Företag kan exempelvis inrikta sig på att optimera den egna telekominfrastrukturen, för att få loss pengar. Om besparingen visar sig inte behövas kan de resurserna användas på annat sätt, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.