It-chefen saknar tid för strategi

Sex av tio svenska it-chefer tycker att de ägnar för lite tid åt framtidsinriktade strategiska frågor. Det visar en färsk undersökning som Sifo gjort på uppdrag av telekomföretaget TDC.

It-chefen saknar tid för strategi

I undersökningen uppger 38 procent av de tillfrågade cheferna att it-strategiska frågor är de mest intressanta för verksamheten på tre års sikt. Ändå säger sig bara två av tio lägga det mesta av sin energi på det området. Istället konstaterar närmare 60 procent att de saknar tillräckligt med tid.

– It-strategiska frågor är en viktig del i arbetet att driva företagen framåt. Men för att detta ska fungera måste it-cheferna både få och kunna skapa utrymme för strategiskt arbete, säger Erik Heilborn, vd för TDC Sverige.

Stöd för affärerna

På frågan om vad som sysselsätter chefer mest svarar 36 procent det dagliga arbetet med teknik och drift. Något som Erik Heilborn konstaterar kan bli en utmaning för företagen. Någonstans gäller det att finna tid för båda.

Som cio är det avgörande att hela tiden fundera över arkitekturval, moln versus egen drift, collaboration, plattformsval, driftstrategier såsom att köra outsourcing eller inhouse, infrastrukturval, applikationsstrategier, samt effektiviseringar och processförbättringar på sikt.

– I egenskap av cio skulle jag generellt vilja säga att förmågan att fatta rätt it-strategiska beslut har en mycket stor inverkan på det stöd it-funktionen kan ge affärsverksamheten. Tajming och teknikval är helt avgörande, menar Ingmar Jonsson, cio på TDC Sverige.

Samarbetsverktyg i topp

En viktig del av it-strategin är vilka tekniska områden som företagen tänker satsa pengar på i framtiden. Här vill de tillfrågade cheferna helst se satsningar inom applikationer och uppgraderingar. Men även datasäkerhet och samarbetsverktyg likt videokonferenser lockar. Intresset för samarbetsverktyg har i år faktiskt gått upp till en andraplats på den strategiska listan, medan undersökningar från 2002 och 2007 inte visade något intresse för att satsa på detta.

Undersökningen genomfördes av TNS Sifo på uppdrag av TDC Sverige under perioden 25 augusti–7 september 2011. Totalt intervjuades 200 it-chefer i hela Sverige.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.