Undersökning: Sju av tio it-chefer oroas av fildelning

Säkerhet Distansarbetet under coronapandemin har gjort att vi använder fildelnings- och lagringstjänster allt mer flitigt, något som oroar många it-chefer enligt Barracuda Networks undersökning.

Undersökning: Sju av tio it-chefer oroas av fildelning

Barracuda Networks har genomfört en global undersökning som visar att de flesta it-chefer, sju av tio, är oroliga för om deras organisation lever upp till lagar och regleringar på dataskyddsområdet.

Anledningen är den allt mer tilltagande användningen av lagrings- och fildelningstjänster som Onedrive och Sharepoint, där känsliga data riskerar att komma i händerna på en illasinnad angripare.

Krav på dataskydd stor utmaning

Rapporten visar att stora, multinationella företag står inför en stor utmaning när det gäller att möta olika länders krav på dataskydd. Och om man inte lever upp till kraven kan det leda till stora bötesbelopp.

– Plattformar som Sharepoint och Onedrive har gjort samarbete enklare, men ju mer vi delar desto mer sannolikt är det att företaget i något läge tappar kontrollen och överblicken över var känslig data lagras, vem som har tillgång till den och hur den skyddas, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden i ett pressmeddelande.

Måste vara särskilt uppmärksamma

– Vi vet att det finns en koppling mellan cyberattacker och felaktig lagring av kritiska data. När företag använder fildelningstjänster för lagring av känsliga uppgifter som personuppgifter och kreditkortsinformation måste de vara särskilt uppmärksamma när det gäller säkerhet och lagstiftning, säger Peter Gustavsson.

Drygt 1800 it-chefer på företag med fler än 50 anställda deltog i Barracuda Netowkrs undersökning.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.