It allt större framgång för företag

Svenska it-chefer känner sig allt mindre uppskattade av ledning och styrelse. Det skriver Niclas Karnhill på TDC.

”Vi är ett ledande it-företag.” Man kan tro att det är en slogan från ett teknikföretag, men det är faktiskt storbanken SEB:s. Och de är inte ensamma. ”Vi är ett it-företag med en banklogga” sade Ica-bankens vd Jörgen Wennberg i en intervju i Computer Sweden redan 2010. Ett annat it-intensivt företag är det omtalade taxiföretaget Uber. Sedan grundandet för fem år sedan har de med hjälp av smartphonelösningar byggt en verksamhet som i dag finns i 200 städer globalt och är värderad till 350 miljarder kronor. Alltså ungefär som Ericsson. En utveckling som de har att tacka it för.

Dessa tre företag är exempel på en trend vi sett länge och som blir allt starkare: synsättet på it som en förutsättning för tillväxt. Och det finns även siffror på detta. Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, även kallad Tillväxtanalys, säger i en ny rapport att 42 procent av produktivitetstillväxten beror på digitaliseringen. Nästan hälften av tillväxten beror alltså på it. Samtidigt sätter digitaliseringen press på företagen enligt rapporten. Den säger bland annat: ”Digitala lösningarna ställer nya krav på it-kompetens hos medarbetarna”.

I ledningsgruppen står it-chefen för denna kompetens. Sett med ovan exempel och uträkningar borde han (för åtta av tio är män) vara kung i ledningsrummet, men när vi undersökt saken närmare visar det sig tvärtom att han är ifrågasatt. Och i många fall åsidosatt.

I undersökningar som jag projektlett tillsammans med TNS Sifo har vi sett att it-chefen uppfattar ett minskat stöd. Var tredje it-chef känner sig inte uppskattad av ledning och styrelse i dag, vilket är betydligt fler än i tidigare undersökningar. Men mest allvarligt är att it-chefen blir allt mer utfryst från ledningsgruppen. Vår studie från 2002 visade att han fanns i 58 procent av ledningsgrupperna. I dag är siffran 38 procent. Fortsätter trenden linjärt riskerar it-chefen att vara utraderad från ledningsgruppen inom en inte alltför avlägsen framtid.

Oavsett vad man tycker om trenden med ständigt färre it-chefer i företagsledningarna så är två fakta obestridliga: utan en it-chef tappar ledningsgruppen teknikkunskap och som konsekvens tillväxtmöjligheter. Och det är både ironiskt och allvarligt att dessa hotas när de behövs som allra mest.

– Niclas Karnhill, TDC

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.