Jabra Speak 750 – smidig puck för Teams-möten

Högtalartelefon Jabra är aktuella med en ersättare till den populära högtalartelefonen Speak 710. Den nya ljudpucken heter Speak 750 och är certifierad för Microsoft Teams. Telekom idag har testat.

Jabra Speak 750 – smidig puck för Teams-möten

En bra högtalartelefon kan göra livet lättare för den som har många digitala möten. Jabra Speak 710 har länge varit ett populärt val, och nu finns efterföljaren Speak 750 i handeln. Bredvid varandra på ett bord är det lätt att blanda ihop de båda, Speak 750 är i stort sett identisk med föregångaren. Svart blank plast och aluminium är Jabras designrecept, det är bara prickmönstret över högtalaren som är något annorlunda – och så Teams-knappen på vår testenhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Jabra Speak 750 kommer med samma nackdelar vi hittade när vi testade föregångaren, det blir snabbt smutsigt av fingeravtryck på ringen med knapparna och kontakten till usb-sladden går inte att gömma helt. Speak 750 känns väldigt gedigen och väger 301 gram. Med den medföljande mjuka väskan finns det inga hinder för att ta den här med sig för smidiga möten där du råkar vara för stunden.

Precis som vi kommit att förvänta oss av den här sortens produkt är det enkelt att komma igång. Det går att ansluta pucken med en usb-sladd – som enkelt viras upp runt enheten när den inte används. Det betyder alltså att den fördelaktigt nog inte kan tappas eller glömmas bort. Men det går också att ansluta via bluetooth till datorn eller mobilen. Antingen med den medföljande dongeln Jabra Link 370, eller direkt via din mobila enhets bluetooth-inställningar. Det är lätt att ladda ned uppdateringar till enheten via en programvara från Jabra, men den är inget måste för att komma igång med möten.

Knapparna är placerade runt om och låter dig starta och avsluta samtal, justera volymen, koppla samman två Speak 750-enheter med varandra och det finns en parkopplingsknapp för bluetooth. På vårt testexemplar finns en dedikerad Teams-knapp, och på uc-varianten finns istället möjlighet att ställa in en smart knapp att antingen starta en röstassistent eller ringa upp ett snabbnummer.

Vad gör då den där Teams-knappen? Jo den lyser lila och en LED-lampa blinkar vitt när du får meddelanden. Med ett tryck kan du gå med i möten och se inkommande samtal, missade samtal och röstmeddelanden.

Fakta och betyg

Jabra Speak 750

Anslutning: Usb A (90 cm sladd). Bluetooth 4.2. Räckvidd upp till 30 meter.

Mikrofon: 360 graders rundupptagande med full duplex-ljud och akustisk ekodämpning, AEC.

Högtalare: 150 Hz–20 kHz

Storlek: 130 mm diameter

Vikt: 301 g.

Batteri: 11 timmars användning. 3 timmars laddtid.

Tillbehör: Medföljande väska, plus Jabra Link 370 usb-adapter.

Pris: 3300 kr inkl moms på nätet.

Övrigt: Certifierad för flera UC-lösningar.

Betyg:

Prestanda 7

Kvalitetskänsla 8

Användarvänlighet 9

Innovation 6

Prisvärde 8

Snitt: 7,6

Speak 750 erbjuder upp till 11 timmars taltid och enheten laddas på 3 timmar. Det är faktiskt några timmar färre taltid än vad vi fick ut med föregångaren, men skillnaden är inte enorm. Speak 710 klarade upp till 15 timmar. Med en Speak 750 ska upp till sex personer kunna delta i mötet och likt föregångaren kan du parkoppla två enheter med varandra för att på så sätt utöka antalet mötesdeltagare – eller bara njuta av stereoljud.

Låter nästan som ni är i samma rum

Hur låter det då? Jo, när vi testar att ha videomöten låter det bra i båda ändar. Det går att vara några meter ifrån utan att deltagarna i andra änden finner något att klaga på. Jabra meddelar i specifikationerna att enheten klarar full duplex-ljud och säger att vi ska kunna föra helt naturliga samtal eftersom båda sidorna av samtalet överförs samtidigt – det vill säga att mötesdeltagarna kan prata i mun på varandra utan att ljudet störs. Under de möten som vi haft tycker vi det stämmer bra. Att ha möten genom Jabra Speak 750 är nästan lika bra som att vara i samma rum.

När du inte har möten kan du använda Speak 750 till att lyssna på musik. Det är användbart eftersom det låter bättre än många mobilers inbyggda högtalare eller för den delen högtalarna i många bärbara datorer, men Jabra Speak 750 låter bäst i mindre rum på lagom volym. När du börjar närma dig maxvolym blir det mindre trevligt för öronen, det blir lite skramligt ljud helt enkelt. Jämfört med föregångaren är mellanregistret lite fylligare och vi upplever mindre distorsion.

Slutsats: Det finns mycket att tycka om hos Jabra Speak 750, det är en enkel produkt som levererar en mycket bra upplevelse utan något krångel. Teams-versionen är välkommen med tanke på kommunikationsplattformens popularitet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.