Jabras nya videobar har 8 mikrofoner och 4 högtalare

Kontoret Jabra utökar sin Panacast-familj med två nya enheter för videomötet. En för mindre rum och en för personligt bruk.

Jabras nya videobar har 8 mikrofoner och 4 högtalare

För två år sedan köpte Jabra amerikanska Altia Systems för att ge sig in på videomarknaden. Den första produkten var mest en rebranding av Altias Panacast, men nu två år senare är två nya produkter redo för marknaden.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Jabra Panacast 50 är en allt-i-ett-enhet för rum upp till 4,5 x 4,5 meter. Den har 4k-kamera med Jabras karakteristiska tre-kamera-system, 8 mikrofoner samt 4 högtalare.

– Vårt mål är att höja oss över de andra på marknaden och göra något som är lite annorlunda, säger Richard Trestain, produktmarknadschef på Jabra i Emea när produkten presenteras för Telekom idag.

De saker som han tycker är unika för Jabras lösning, om man till exempel jämför med konkurrenterna från Poly, Logitech med flera, är:

* De tre 13 MP-kamerorna ger 180 graders bildvinkel, vilket innebär att hela rummet syns. I enheten finns också smart styrning av vad som visas där den som pratar zoomas in automatiskt. Är det ljud som inte uppfattas som relevant, till exempel trummande på bordet, kan enheten välja att inte zooma in det.

 

Processorer inbyggda i Panacast 50

* Det finns 9 processorer inbyggda i enheten vilket innebär att mycket av beräkning och maskininlärning kan ske i enheten. Det används till exempel för ett varningssystem där enheten kan larma om man är för många i ett rum, till exempel på grund av Corona-riktlinjer.

* Kamerorna kan också användas för att samtidigt som den följer mötesdeltagarna zooma in på en fysisk whiteboard i rummet och ha med den i presentationen, synlig för alla deltagare på distans också. Det innebär att en Panacast 50-enhet kan räcka i ett rum, och att man inte behöver en extra takmonterad kamera för denna funktionalitet.

Panacast 50 kan användas på tre sätt för brukaren, antingen som plug and play direkt eller via en hub-lösning eller som ett rumssystem där den fungerar med Microsoft Teams Room och Zoom room.

Det följer med ett vägg-fäste och en uppgängsanordning där den hängs på tv:n kan köpas till.

Hur rekommenderar ni att den sätts upp?

– Det är lite upp till kunden. Alla sätt fungerar bra, det man ska tänka på är att det blir bäst upplevelse om den hängs upp i ögonhöjd på de som är i rummet, säger Richard Trestain.

Tänker ni er enheten även för hemmakontoret?

– Det här är i första hand en enhet för mötesrummet på kontoret.

Priset för Panacast 50 är rekommenderat till 1065 euro när den börjar säljas i juni, vilket placerar den i ungefär samma prisklass som Poly Studio X30 och lite dyrare än Logitech Meetup.

Med bild-i-bild-funktion

Efter sommaren kommer även Jabra Panacast 20, som är en mindre kamera-enhet för personligt bruk.

Även den tycker Jabra har många unika funktioner.

* Den är byggd i aluminium.

* Man kan köra med en bild-i-bild-funktion där en del av bilden zoomas in, samtidigt som du är kvar i en liten mindre ruta med en översiktsbild.

* Smarta algoritmer gör att du ser ut att ha bra ljus, oavsett hur mycket ljus det kommer in eller varifrån ljuset strålar.

Men smakar det så kostar det. Priset är rekommenderat till 267 euro, vilket gör att den inte hamnar speciellt lågt i segmentet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.