”Jag är färdig med resan på Tele2”

Karriär Efter snart 15 år på Tele2 har Lars Beck, transformationsdirektör och senior rådgivare till CIO Joss Delissen, bestämt sig för att gå vidare i karriären.

”Jag är färdig med resan på Tele2”

– Jag känner att jag är färdig med resan nu på Tele2. Efter att jag kom tillbaka till Tele2 från Ericsson 2017 så har vi drivit en enorm transformation och gått från 1100 anställda på it till 350 anställda.

Innan han slutar ska han gå igenom Tele2:s system som hanterar 5g. Någon gång i höst kommer han att leta efter nytt jobb eller konsultuppdrag.

Telekom idag ringde upp honom och ställde fyra frågor.

Vad är det viktigaste du gjort på Tele2?

– Som jag redan var inne på så tycker jag att det är att vi drastiskt har minskat storleken på it- och samtidigt levererar mer. Vi började tidigt jobba med outsourcing av olika delar och har sett över både processer och hur vi jobbar. Vi har 350 anställda idag på it – och vi var 1100 innan vi köpte Comhem. Fabriken levererar.

Vad är nyckeln för att få en sådan här transformation att lyckas?

– Det är viktigt att börja med att räkna om. Vi ställde allt på noll – och ställde frågan vad ska vi ha kvar? Det fanns väldigt mycket lull-lull att ta bort och vi tycker att det är viktigt att våga stänga system som man kan klara sig utan, säger Lars Beck och fortsätter:

– Vi pratade mycket med business och undrade om de här projekten eller de här systemen är så viktiga. Vi har vågat ställa krav – vi har stängt ett hundratal system och en del av dem kanske kräver att någon ordnar med en stor kund separat eftersom man förstår hur mycket det kostar att ha en speciallösning bara för en kund.

Vad är viktigt för en operatörs digitalisering nu av interna processer?

– Det finns två vinklar. Dels ska man standardisera före man bygger eget. Per Stigenberg, en tidigare chef till mig, är duktig på det här och gör så på Tre nu. Det är lättare att lyckas med standard-system och det blir billigare. De hemmabyggda systemet kräver investeringar först och senare att man måste ha vissa anställda eller väldigt specifika konsulter som hanterar dem och uppdaterar dem. Kolla istället tillsammans med business och kom överens om vilka paketeringar ni ska göra, och håll det enkelt. Vi gick helt ifrån det gamla tänket när vi lanserade Penny och valde en publik plattform. Det har fungerat jättebra.

– Dels handlar det också om 5g. Jag ska gå igenom alla system som ska hantera 5g innan jag slutar i september. Vilka system fungerar med alla krav som ställs och vad behöver finnas fysiskt i Sverige. Det handlar om 400-500 system på it och det här kommer att vara ett stenhårt jobb för alla operatörer – för att ens få vara med och buda på frekvenserna.

Vad är drömjobbet?

– Bra fråga. Jag har jobbat med både nät och it – och tillsammans. Jag tänker att CTO eller CIO är intressant hos en operatör. Eller så skulle jag gärna jobba med en transformation av en operatör – men det måste vara mycket action annars är det inte roligt. Eller så funderar jag mig på att sätta mig på andra sidan och hjälpa bolag att skissa på lösningar och sedan skicka in dem till operatörerna. Jag ska fundera över sommaren.

– Även om jag inte har så mycket kontakter där så tycker jag att IP Onlys resa låter intressant. Att de jobbar utanför Sverige också med Globalconnect känns spännande.

Senaste artiklarna

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!