”Jag vill hitta nästa Tele2”

Branschen Allison Kirkby har lett Tele2 närmare marknadsledaren Telia, samtidigt som hon sett till att behålla uppstickarmentalitet i bolaget. Telekom idag träffade henne för att prata om Comhem, receptet för framgångsrika operatörer och framtiden efter Tele2.

”Jag vill hitta nästa Tele2”

Vi startar den här texten i Kinnevikssfärens högborg på Skeppsbron i centrala Stockholm. Jan Stenbecks jätteskrivbord finns inte kvar längre, inte heller de gamla klassiska tunga möblerna. Istället har det bytts ut mot modernare inredning – mer lik den på Tele2:s nybyggda huvudkontor i Kista.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

Det passar bättre den uppstickar­mentalitet som funnits i bolaget sedan starten 1991 som Swipnet som blev Tele2 1993. Flera analytiker menar att det är att kunna behålla den känslan i bolaget som är den tuffaste utmaningen framöver för Tele2, ju mer etablerade bolaget blir som ett storbolag. Därför är inredningen en viktig signal från ledningen, framför allt nu när bolaget ska växa ännu mer och bli en ännu starkare utmanare till Telia i och med fusionen med Comhem.

Bara koncernledningen

Här på Skeppsbron jobbar koncernledningen mest när det är möten i stan. Idag när Telekom idag intervjuar brittiskan Allison Kirkby, koncernchef för Tele2 sedan 2015, är det en presentation hos Aktiespararnas Börskväll på kvällen. Några timmar efter vårt besök kommer Comhem-chefen Anders Nilsson att dyka upp på kontoret. Han och Allison Kirkby ska tillsammans gå igenom presentationen de kommer hålla tillsammans under kvällen.

– Jag lägger väldigt mycket av min tid just nu på att förbereda för affären samtidigt som jag måste se till att vi inte tappar fart i vår kärnverksamhet. Det är spännande tider och mycket att göra, och man kan nog säga att Tele2 har gett mig mina första gråa hår, säger hon på sin vackert klingande skotska dialekt.

Årets största företagshändelse

Några hundra meter bort från Skeppsbro-kontoret ligger Slussen som varit en enorm byggarbetsplats de senaste åren. Lika stort bygge är inte sammanslagningen med Comhem, men det är en av årets största företagshändelser hittills och det kommer att krävas många rejäla dagsverken för att få ihop företagen. Ni har redan läst spaltmeter om affären så vi går direkt till vad som sker nu. Behöver ni mer bakgrund än att operatören Tele2 och kabel-tv-bolaget Comhem i början av året annonserade planer på att gå samman hittar ni det i en faktaruta här under.

Agenda i tre steg

Tre saker står överst på Tele2-chefens agenda för att se till att affären går igenom.

* Se till att affären klarar EU-kommissionens godkännande i konkurrens-hänseende.

­– Vi har nu inlett de första kontakterna i vad som kallas en förhandsanmälningsfas, som sedan följs av den officiella ansökan. Det är en process som kommer behöva få ta sin tid så kommissionen får svar på alla sina frågor.

Vad är din bedömning om konkurrensen?

– Hur det till slut går är upp till kommissionen att bedöma, säger hon.

Men vad är din bedömning?

– Min bedömning är att vi kommer få godkänt. Vi kommer att lyssna och svara på kommissionens frågor och låt oss komma ihåg att Kinnevik har lovat att de ska erbjuda de åtgärder som skulle krävas för att få transaktionen godkänd. TDC och MTG-affären var en tänkbar lösning, men det finns fler möjligheter nu när den affären inte verkar bli av.

* Övertyga aktieägarna om att det här är en bra affär.

– Vi åker runt mycket Anders och jag. Vi har varit i Sverige, Storbritannien och nyligen i USA. Vi fokuserar på att förklara strategin bakom transaktionen för aktieägarna. En del av det handlar om att förklara för främst svenska aktieägare att Comhem är ett mycket starkare bolag nu än för några år sedan.

* Planera för hur det gemensamma erbjudandet till kunderna ska se ut och se till att verksamheterna integreras.

– Vi kommer göra stora synergi­vinster. Hur vi ska nå dit är ett arbete vi gör tillsammans med Comhem och jag pratar med Anders Nilsson ungefär en gång i veckan, säger hon.

Snabba synergivinster

Med integrationen av TDC Sverige så har Tele2 vana av att få ihop verksam­heter. Allison Kirkby berättar att de nådde de synergivinster som den affären beräknades ge två år snabbare än tidsplanen.

– Det är jag väldigt stolt över. Mina medarbetare har gjort det fantastiskt bra och kommer att göra det fantastiskt bra igen.

Med Comhem integrerat i Tele2 kommer det nya bolaget att bli en än tuffare konkurrent till marknadsledaren. Storleken är viktig, men kanske än viktigare är att man nu kan ta steg mot att bli en tydligare helhetsleverantör.

– Uppkoppling är enormt viktigt oavsett om det är mobilt eller trådburet. Med vårt prisvinnande mobilnät och Comhems tv-plattform blir vi en tuff utmanare till Telia. Jag tror att vi kan gå om dem på ännu fler punkter än hittills, säger Allison Kirkby.

Vilken typ av operatör kommer att fortsätta vara framgångsrik de kommande åren?

– Operatörer som sätter kunderna i fokus för sin strategi blir vinnarna. Alla pratar om att bli en helhetsleverantör och det tror det är något kunderna vill ha i allt större grad, men det kommer fortfarande att finnas plats för spelare som exempelvis enbart erbjuder mobilt, säger hon och fortsätter:

– Överlag tror jag att de som kan vara hänsynslöst kostnadseffektiva och allt mer digitala samtidigt som de kan möta kundernas behov och göra dem nöjda kommer att vara framgångsrika.

Lämnar under året

Samtidigt som Comhem-affären annonserades stod det klart att det är Comhem-chefen Anders Nilsson som fått ägarnas förtroende att leda nya Tele2. Och att Allison Kirkby kommer att lämna bolaget när affären är klar, någon gång under andra halvan av året.

– Jag är väldigt mycket kvar här på bolaget fortfarande. Personligen är målet för mig nu att se till att jag kan lämna över ett bolag i starkast möjliga skick till Anders när det är dags. Och jag vill säga att Anders är ett väldigt bra val för Tele2. Han har gjort ett fantastiskt jobb med Comhem och gjort det till ett annat bolag än vad det var för några år sedan när kundnöjdheten inte var så bra. Dessutom har han stor erfarenhet av att jobba inom Kinnevikbolag och det är också viktigt.

Hur känns det för dig att lämna?

– Vi är inte där än, men jag har såklart tänkt mycket på det. Det kommer att kännas sorgligt att lämna Tele2 och speciellt många av de som jag jobbat med de senaste fyra åren, säger hon innan hon fortsätter:

– Men det känns också som att jag uppnått de flesta av de mål som jag satte upp när jag började som vd på bolaget 2015. Här i Sverige har vi förbättrat vårt mobilnät enormt och har 99,9 procents befolkningstäckning. Vi har ökat kundnöjdheten och kommit närmare Telia, speciellt inom B2B. Vi har också blivit mycket mer kostnadseffektiva. Utanför Sverige har vi tagit flera strukturella beslut i Kazakstan, Österrike och Nederländerna och nästa år kommer vi vara mycket mer fokuserade på att vara en utmanare runt Östersjön. Timingen är faktiskt ganska bra för att gå vidare.

Branschprofiler summerar

För att summera Allison Kirkbys vd-tid så här långt så tar Telekom idag hjälp av branschkännaren Bengt Nordström på konsultfirman Northstream.

– Mycket framgångsrik. Hon har en ledarstil som bygger på sunt förnuft och god analytisk förmåga. Och hon är mycket uppskattad internt som ledare, säger han.

Flera andra instämmer. Du har uppenbarligen varit framgångsrik som vd. Har det blivit som du tänkte dig när du tackade ja 2015?

– Det har blivit mycket bättre, jag har verkligen njutit av att bygga om Tele2. Vi har arbetat riktigt hårt, men också sett till att ha riktigt roligt under tiden, säger Allison Kirkby.

Vilka misstag har du gjort?

– Jag har gjort flera. Ett var att när jag var CFO innan vd-tiden så bäddade jag inte för en efterträdare som fanns där när jag tog ett steg uppåt. Det innebar att jag fick ha båda jobben i ett halvår och det var inte optimalt.

– Ett annat, som kanske inte är ett misstag utan mer en lärdom, är att jag inte gjorde förändringarna i min ledningsgrupp tillräckligt snabbt. Jag gjorde mycket förändringar och det blev väldigt bra till slut. Men det borde ha gått fortare.

– Men det största misstaget är nog att jag inte lärde mig svenska. Det ångrar jag verkligen och jag är lite besviken på mig själv. Anders kan svenska och det tror jag är bra.

Timmarna på jobbet blir många och fokus för Allison Kirkby ligger tydligt på Tele2 även om hon vet att tiden är på att väg att ta slut. Hon har börjat fundera på vad hon ska göra när hon lämnar operatören någon gång i höst.

– Jag ska åka på en ordentligt cykelsemester, vilket jag gjort ett par gånger tidigare. Eftersom jag inte vet riktigt när jag slutar än kan jag inte fullt ut planera för det. Men beroende på timingen kommer det bli antingen Japan eller Bhutan. Det kommer att bli fantastiskt.

Jobb då. Vad vill du göra?

– Först ska den här affären godkännas av aktieägarna och konkurrensmyndigheterna. Sedan skulle jag vilja hitta nästa Tele2 som har rätt kultur och värderingar och som behöver en ledning som kan förändring. Där tror jag att jag verkligen kan göra skillnad.

Blir du kvar i telekom?

– Vi får se. Jag har varit nio år i telekom nu, men känner mig inte låst till branschen då jag även spenderade över 20 år inom dagligvaruhandeln innan. Det viktigaste är att det är rätt typ av bolag som behöver förändring.

Sverige då. Blir du kvar?

– Vi har ett hem här och min man är halvsvensk och har en båt här så det finns lite saker som håller oss kvar. Men vi har sagt att vi är öppna för att flytta på oss. Livet är ett äventyr med många kapitel. Vem vet vad nästa kapitel blir för oss.

  • Den här texten publicerades först i nummer 2 av Telekom idag 2018. Fram till den 7 maj kan alla läsa den gratis –  därefter är den endast tillgänglig för prenumeranter. Teckna din prenumeration här på Telekom idag Premium.

 

Fakta

Det här är Comhem-affären

Tele2 absorberar Comhem och blir nya Tele2. Det meddelade de två stora operatörerna den 10 januari i år. Då hade respektive styrelse dagen dagen innan skrivit på ett avtal om att fusionera mobiloperatören Tele2 och bredbands­operatören Comhem. I pressmeddelandet skriver de att »Nya Tele2 kommer att vara den näst största leverantören av mobiltelefoni och fast bredband i Sverige och en marknadsledare inom digital-TV med förmåga att erbjuda kraftfulla kundlösningar samt dra fördel av ökad konsumtion av fast och mobil data, vilken drivs av en accelererad efterfrågan på video.«

Namnet blir Tele2 – och går allt som det ska kommer fusionen att vara genomförd under andra halvan av 2018. Men då krävs att respektive bolags aktieägare säger ja, samt att konkurrensmyndigheterna godkänner affären.

Slår man samman de både bolagens omsättning för den tolvmånaders­perioden som avslutades den 30 september förra året hamnade den på cirka 31,8 miljarder kronor, där Tele2 står för merparten av omsättningen. Vinsten på EBITDA-nivå beräknas till 9,2 miljarder kronor.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter