Jättar enas i patentfråga

Apple har gjort klart att man inte tycker det är okej att förbjuda en konkurrent att sälja produkter under tvister rörande Frand-patent. Nu får man stöd av både Cisco och Microsoft.

Företag förbinder sig ofta att följa Frand-villkor i fråga om patent kring telekomstandarder, det vill säga att vara rättvisa, rimliga och icke diskriminerande. Men i ett brev till den europeiska teleorganisationen Etsi menar folket bakom Iphone och Ipad att det behövs tydligare regler kring principerna. Inte minst som det enligt Apple finns många aktörer i mobilvärlden som missbrukar sina Frand-patent, bland annat genom krav på skyhöga licensavgifter och hot om säljförbud.

Deklarationen kan knappast annat än tolkas som en känga till de parter man är involverade i bittra strider med; Samsung och Motorola Mobility. Exempelvis kräver Motorola för de patent de försvarar 2,25 procent i licensavgifter av Apple – och det gäller nettoförsäljningsvärdet för hela enheten, inte bara den komponent som använder tekniken. Som patentobservatören Florian Mueller noterar på bloggen Foss Patent skulle 2,25 procent av priset för säg en BMW med 3g bli en himla massa pengar …

Efterlyser schysstare tag

Hur som helst vill Apple driva igenom tre principer som man själva säger sig följa. Nummer ett är att licenspriset för ett visst mobilpatent ska vara proportionellt mot det totala antalet patent för teknik inom standarden. Nummer två att priset ska beräknas på den del av produkten som är kopplad till standarden i sig och nummer tre att Frand-patent inte ska kunna användas för att sparka ut produkter från marknaden.

Cisco är en av de parter som ställer sig bakom Apples treenighet och anser att Etsi ska anta den som ett policydokument. Också Microsoft vill se tydligare regler kring patentens möjlighet att tvinga fram säljförbud.

– Skulle du köpa en smartphone, en Ipad eller en persondator som inte kunde spela video eller ansluta till ett trådlöst nätverk? Förmodligen inte, förtydligar advokat David Heiner Microsofts ståndpunkt.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.