Jätten lanserar portabelt privat 5g-nät

Nätverk Brittiska Virgin Media O2 lanserar nu ett plug and-play privat 5g-nätverk som är helt portabelt.

Jätten lanserar portabelt privat 5g-nät
VMO2:s strategichef Sandeep Raithatha med produkten.

Just att nätverket är portabelt är den stora vinsten med lösningen enligt Virgin Media O2, eftersom det låter kunderna utnyttja fördelarna med privata nätverk utan komplexa installationskrav.

Själva hårdvaran är enligt bolaget knappt större än ett handbagage och ska vara enkel att komma igång med. Lösningen bygger på Nokias Digital Automation Cloud (DAC) och MX Industrial Edge (MXIE). Nokia DAC är ett privat trådlöst nätverk och en edge computing-plattform, medan MXIE används för databehandling på plats, vilket innebär att företag kan säkerställa datasuveränitet.

VMO2 trycker också på att lösningen kommer att ta bort komplexiteten och de ekonomiska hindren som hittills hindrat många företag till att gå över till cellulära nätverkslösningar.

VMO2 understryker också att nätverket inte är begränsat till stora städer och kan distribueras på landsbygden och andra områden där 5g inte är utbyggt. Eftersom det privata nätverket kommer med 5g behöver det inte finnas något 5g i området, och kunderna kan fortfarande dra nytta av stand alone-anslutning.

Resan mot 5g-standalone i Europa går nu fortare. Efter en trög start har nu bland annat Vodafone lanserat 5g SA i Storbritannien, efter att ha gjort samma sak Tyskland. Dessutom har både Telefónica och Orange lanserat 5g SA i Spanien.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.