Jätteprojektet i mål – nu är digitala E4:an på plats: ”Gastkramande sluttamp”

Branschen Det har tagit nästan tre år men nu är den nya digitala motorvägen mellan Berlin och Luleå på plats. Vi har pratat med Patrik Gylesjö på Globalconnect om det gigantiska projektet, kapaciteten i kabeln och den minst sagt utmanande sista sträckan.

Jätteprojektet i mål – nu är digitala E4:an på plats: ”Gastkramande sluttamp”

Kabeln som är 260 mil lång är ett av de största digitala infrastrukturprojekten under det senaste decenniet i Norden. Den sista etappen har varit den mellan Bornholm och Tyskland och har enligt projektledaren Patrik Gylesjö varit den tveklöst mest utmanande delen.

– Det har helt klart varit en gastkramande sluttamp. Vi har bland annat använt undervattensdrönare för att scanna havsbotten efter bomber och annat.

Bomberna handlar om kvarlämningar från andra världskriget. Minor och annat som placerats utmed Östersjön utanför Tysklands kust och som om de skulle detonera hade kunnat förstöra kabeln.

– Totalt har vi hittat 200 bekräftade bomber som våra dykare har behövt plocka bort manuellt så det har varit ett jätteprojekt.

Bolaget har scannat ett område som enligt Gylesjö storleksmässigt motsvarar Öland, men det har inte bara varit för att ta bort explosiva föremål.

–Nej, vi har också haft arkeloger som har detaljgranskat våra bilder från havsbotten för att säkerställa att det inte finns några intressanta fynd där nere.

Dessutom har vintervädret varit en utmaning som sinkat den sista delen av projektet.

– Säsongsmässigt hamnade vi i lite fel period för ett sånt här projekt. Det är större risk för storm och hög sjö under vintern. Totalt har det varit 40 dagar där det har blåst för mycket och skeppet behövt ligga still.

Men nu är kabeln alltså till sist på plats och kommer inom kort tas i bruk.

– Det känns fantastiskt skönt och det här är väldigt bra för Sverige och Norden på flera sätt.

”Kabeln innebär högre säkerhet för hela regionen”

Kapaciteten i kabeln motsvarar enligt Globalconnect hela Nordens nuvarande dataförbrukning.

– Vi tillför enorma mängder ny kapacitet som banar för väg för nya framväxande teknologier som ai, självkörande bilar och annan utveckling som behöver mycket bandbredd.

Projektledaren lyfter också fram att det stärker Nordens digitala motståndskraft, vilket är särskilt lägligt nu i geopolitiskt oroliga tider.

– Kabeln innebär höjd säkerhet för hela regionen. Ju fler sådana här kablar som finns desto bättre är det ju ur ett säkerhetsperspektiv. Om en kabel skadas kan de andra bära behovet för hela vår region.

”Då kommer bolagen så klart hellre bygga här”

Ett annat syfte med projektet har varit att göra Norden mer attraktivt för investeringar från de globala teknikjättarna.

– Vi har sett hur de globala jättarna redan har byggt datacenter här tack vare tillgången på el och det stabila politiska klimatet.

– När vi nu förbättrar vår digitala infrastruktur blir vi en ännu mer attraktiv region för dem att investera i.

Patrik Gylesjö ser kabeln som en del i att göra Norden till en mer attraktiv datacenterregion.

– De större europeiska datacenterregionerna har haft bättre digital infrastruktur, men de har inte det nordiska klimatet och inte vår tillgång på stabil och billig energi.

– Om vi då gör vår digitala infrastruktur lika bra eller till och med bättre än övriga Europa kommer bolagen så klart hellre bygga datacenter här.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.