Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Jeppsson: IoT på arbetsplatsen kommer bli lika använt som Google Maps

IoT IoT-spårning av människor, fordon och verktyg kan ge stora vinster för många företag. Telekom idag har pratat om möjligheterna med Johan Jeppsson, affärsutvecklare på Orange Business Services.

Jeppsson: IoT på arbetsplatsen kommer bli lika använt som Google Maps

I höst kommer det första resultatet av samarbetet mellan Orange och företaget Guardio, som utvecklar och tillverkar skyddsutrustning för industri- och byggbranschen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Telekom idag med sex nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
  • Mycket mer...
Redan prenumerant?

– Det här har vi jobbat med sedan 2018. De här hörselskydden och hela tänket kring smart spårning är en ny innovation till en bransch med skyddsutrustning som stått stilla ganska länge, säger Johan Jeppsson.

Guardio har skapat hörselskydd som har både aktiv och passiv brusreducering samt blåtandsuppkoppling. Med hjälp av den inbyggda blåtandsfunktionen i hörselskyddet och Oranges smart tracking-lösning så kan man redan i höst se till att bäraren av hörselskyddet till exempel får en varning om hen ska runda en dold passage samtidigt som ett fordon är på väg dit.

Ett system kan installeras på bara ett par veckor från beställning. Johan Jeppsson kallar det för ”ett enkelt projekt med standardlösningar i botten”, det som är unikt är tillägget av nya komponenter som exempelvis hörselskydd. Man kan redan idag spåra material och verktyg via så kallade tracking-taggar.

Johan Jeppsson har jobbat länge med trådlös teknik. Innan han anslöt till Orange Business Services har han bland annat jobbat med projekt för smarta lösningar för Ikea och Apple.

– Det är nu som det här händer med smarta lösningar för IoT. Nu börjar företag som har olika typer av verksamheter att använda tekniken just i sin verksamhet.

 

Fordonsindustrin går före

Johan Jeppsson jobbar framför allt mot industri- och byggsektorn. Han pekar ut fordonsindustri som en föregångare, men att allt fler industrier följer efter.

– Det finns också stora möjligheter i sjukvården – där kan man göra mycket kring spårning av utrustning och uppstyrning av möten. Exempelvis så skulle vi kunna se att man tvättar händerna ”tillräckligt ofta” och inför varje nytt patientmöte om vi förenar information om plats och tid för både vårdpersonal och tvålpump. Det kan tyckas trivialt men vi vet att stress påverkar rutiner.

För samarbetet med Guardio tycker Johan Jeppsson att säkerheten är en viktig drivkraft. Precis på samma sätt som han tycker att många ska tänka kring IoT i arbetslivet de kommande åren.

– Jag tycker att den mest spännande lösningen för tekniken de kommande åren är att jobba mer med säkerhet och därmed få en bättre analys av verksamheten. Det kommer inte att gå på en dag, utan vara en stegvis utveckling där man kan ta nytta av informationen och göra nya analyser allt eftersom.

 

Vill bli som Google Maps

Han berättar att det som man redan idag kan göra – heatmaps och spaghetti-diagram för att se hur folk har rört sig – kan användas till olycksutredningar och att analysera sin verksamhet.

– Jag tror att det här kommer att vara i princip lika mycket använt som Google Maps idag är när du är ute och förflyttar dig – det kommer att vara en naturlig del av våra arbetsplatser.

Att få samma ställning som Google är såklart eftersträvansvärt. Hur ser konkurrenssituationen ut på IoT-plattformsmarknaden?

– Det finns flera spelare på marknaden, med många lösningar på marknaden. Det är positivt att det finns fler spelare för det gör att utvecklingen drivs på och går snabbare. Det här är relevant och efterfrågat. För vår del är vår fördel att vi har flera radiomöjligheter att koppla in så vi är relativt teknikoberoende.

Vad är ditt bästa råd för de företag som vill satsa på säkerhet på arbetsplatsen med hjälp av IoT?

– Säkerhet är viktigt. Dessutom är det här en bra investering som betalar sig väldigt snabbt. Ofta räknar vi hem investeringen på ett år eftersom det också går att använda till exempel till att hitta maskiner bättre – man får färre stopp i verksamheten när du tidigare letade efter något och kanske man också då behöver färre maskiner.

Han tänker efter lite. Och lägger sedan till:

– Det viktiga är att kunden är engagerad i utvecklingen. Det är inte en box man köper, utan en resa som vi gör tillsammans med kunden. Där ser vi att vi lär oss tillsammans, säger Johan Jeppsson.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter