Jessica Levin spanar från MWC i Barcelona

MWC-mässan 5g med bra use cases av mobilstandarden för industrin. Och redan pratar man också om 6g. Det är de viktigaste spaningarna som Telenors Jessica Levin gjorde på årets mobil-mässa i Barcelona.

Jessica Levin spanar från MWC i Barcelona

– Det var soligt i Barcelona så det var skönt med lite vårkänslor, även om man mest är inomhus i de stora Mässhallarna. Det var mer folk där än jag hade förväntat mig och periodvis var det till och med lite trångt, berättar Jessica Levin, ansvarig för företagsmarknaden på Telenor i ett videomöte med Telekom idag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hon var nere på MWC i Barcelona från i måndags till igår onsdag tillsammans med flera företagskunder och partners till operatören. Målet är att inspirera och hitta bra användningsområden, eller use cases på branschspråk, för ny teknik som kan tas till den svenska marknaden.

Vilken var det tydligaste trenden i år?

– Det var ovanligt mycket use case baserade på 5g, vilket vi ju också letade efter och styrde dialogen mot. Det var också intressant att se olika typer av iot-tillämpningar kopplat till just 5g och så började de stora leverantörerna av utrustning nämna 6g, som kommer efter 5g och som ligger väldigt tidigt i produktlivscykeln ännu. Det är spännande att höra lite, men det känns fortfarande avlägset.

Fanns det några spännande use case som du tyckte man skulle kunna ta hit?

– Det finns en hel del spännande. Ett som jag gillar är den här hunden som Boston Dynamics och IBM har byggt. Dom kallar han för Spot. Vi har i Sverige en hel del industri som har farliga arbetsmoment eller finns i en miljö där det liksom inte är särskilt trevligt att vara som människa. Att då kunna använda sig av en robothund som är utrustad med kamera och annat för att till exempel detektera om det finns rökutveckling eller andra problem med någon utrustning ökar ju säkerheten. Det blir också ett effektivare sätt när man kan ha människor som sitter på ett och samma ställe och monitorerar flera sådana hundar istället för att man har flera människor som springer ute på alla ställen.

Hon spanar vidare:

– En annan viktig gärning som är liknande presenterade Huawei på det tydligaste sättet för oss. Om man ska automatisera en industrilina som producerar någonting oavsett om man heter SKF eller Atlas Copco eller om man är en kinesisk aktör så är det kanske inte all utrustning man ska byta ut utan man måste anpassa det man har istället.I demon hade man byggt upp en liten miljö där man har satt in mindre avancerade robotar än Spot, som går i privata 5g-nät och hela tiden monitorerar alla stegen på linan, filmar dem och skickar signalerna bakåt in till systemet som tar emot och därmed kan detektera fel och möjlig utveckling. Både Nokia och Ericsson var inne på samma användningsområde.

Så det var ett tydligt industrifokus?

– Ja, det känns supertydligt att det finns mer use case där i industrin än så länge än vad det är på kontor som hos oss på Telenor eller er på Telekom idag. Vår vardag blir inte lika påverkad och potentialen är stor att plocka bort mycket av de här farliga smutsiga arbetsuppgifterna från stora delar av industrin.

Skogsindustrin i Sverige har ju varit ganska tidigt ute med mycket projekt kring 5g!

– Vi hade faktiskt Skogforsk med oss som en av kunderna nu eftersom dom har gjort ett projekt tillsammans med oss som är officiellt så därför kan jag prata om just dem. Det var superintressant att ha en dialog med dem, säger Jessica Levin och fortsätter:

– Därför att teknik är en sak men sen har det också med människor att göra, så att även om vi sitter här och tänker att varför skulle en människa vilja sitta i en stor skogsmaskin ensam ute i mörkret i skogen så har Skogforsk-projektet ändå visat på att än så länge så tycker de som kör skogsmaskinerna att de har alla sinnen med sig när de sitter i bilen. Så de är mer intresserade av att ha tillgång till de här 5g-utrustade kamerorna i bilen än att köra det från ett kontor någon annanstans. Det kanske är lite av en generationsfråga där dagen unga är mer vana vid att sköta saker från en skärm eftersom de spelat så mycket datorspel i sin uppväxt. Vi får se.

Sverige ligger efter många delar av Europa i 5g-utvecklingen. Hur ska vi få ännu bättre fart på 5g-projekten i Sverige då?

– Jag tycker att det är alldeles glasklart att sådana här utvecklingar kommer vi inte klara på egen hand. Nu kanske jag sticker ut hakan lite, men det är inte vi som operatör enbart som kan hjälpa stora industrikunder utan det här kräver partnerskap i flera led. Jag tror också att när man kommer igång så måste det vara lite experimentellt med känslan att det är ok att testa och göra fel. Lite som Skogforsk gjorde med att experimentera under några månader och så lär man sig vad som fungerar och vad man kan skala bort.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.