Jobben som kan göras bättre av AI – enligt svenskarna

AI Mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto har genomfört en undersökning som visar att många svenskar tror att flera yrkesgrupper med fördel kan ersättas med artificiell intelligens.

Jobben som kan göras bättre av AI – enligt svenskarna

IT-support, buss- och taxichaufförer samt kassörskor. Det är några av yrkena som skulle kunna utföras bättre av en AI jämfört med en människa. Om man får tro vad svenska folket tycker och tänker. Det visar en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Tieto.

Samtidigt utrycker många en osäkerhet inför framtiden där de tror att den nya tekniken kommer att göra det svårare att få jobb.

– Vi befinner oss i ett paradigmskifte där nya teknologier som AI kommer att förändra arbetsmarknaden i grunden. Samtidigt har diskussionen i allt för hög utsträckning kretsat kring jobb som försvinner när vi i själva verket även bör belysa de helt nya typer av yrken och uppgifter som uppkommer till följd av utvecklingen, säger Fredrik Ring, AI-specialist och chef inom enheten för datadrivna affärer på Tieto.

Många oroliga

Åtta av tio svenskar är i olika grad oroade över den nya tekniken och dess konsekvenser för samhället. Tre av fyra tror att AI och robotar i någon grad kommer att göra det svårare att få jobb i framtiden, men nästan varannan tror inte att just deras jobb kommer att påverkas av den nya tekniken.

Andel som anser att följande roller skulle bli bättre om de ersattes helt eller delvis av en AI eller robot.

Topp 5:


IT-support                                  33%

Bussförare/taxiförare              28%

Kassörer i matbutiker              27%

Revisorer                                   26%

Kundtjänst                                 24%

Även yrkesgrupper som lokalpolitiker (23%) och mäklare (21%) toppar listan på yrken som med fördel kan skötas bättre av artificiell intelligens. 

Yrkena som däremot anses svårast att ersätta med AI är bland andra läkare, lärare och sportkommentatorer.

Undersökningen är genomförd under perioden 22 augusti – 19 september 2017. Sammanlagt 3052 intervjuer har genomförts via internet.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.