Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Johan Åberg: De stora operatörerna riskerar fastna i Microsoft-beroende

Trend2021 Telekom idags krönikör Johan Åberg är nästa telekom-personlighet som kikar i spåkulan för 2021. Läs hans tankar kring Teams, 5g och framtidens operatör.

Johan Åberg: De stora operatörerna riskerar fastna i Microsoft-beroende

Johan Åberg är produktchef på Easy Telefoni som utvecklar sin egna samarbetsplattform Easy Teams. Han är också krönikör i Telekom idags spalter med jämna mellanrum.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

Nu har vi dock låtit honom trendspana i vår serie där branchens ledande personligheter svarar på samma trendfrågor.

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

– Trots ett jättesug på marknaden för bra samarbetstjänster så befinner sig Telekom-jättarna i dvala och riskerar att fastna i ett Microsoft-beroende som på sikt kan ställa dem helt offside. Det är de små teknikinriktade utmanarna som driver på tjänsteutvecklingen, säger Johan Åberg.

Vilka händelser har betytt mest för utvecklingen 2020?

– Covid-19 slog ner som en bomb och fick distansarbete att gå från att vara en udda företeelse till en norm. Behovet av bra lösningar som knyter ihop telefoni med videokonferens och chatt har ökat explosionsartat. Och det kommer hålla i sig framöver. Kontorsytor kommer minska och istället bli en hub för kreativitet och inte det dagliga jobbet. De få leverantörer som sett detta komma och investerat i egna tjänster står nu mycket väl rustade.

Vad överraskade dig 2020?
– Att det målats upp en medial skandalbild av att 5g är så försenat i Sverige. Med tanke på att Sverige har bra kvalitet på telekom-infrastrukturen så kommer effekten av 5g bli mycket mindre än i andra länder med sämre utgångsläge. Det är inom IoT det kommer hända saker avseende 5g.

Vilken utveckling får vi se under 2021?
– De stora operatörerna kommer fortsätta traska framåt med 5g. Inte mycket nytt där i övrigt. Har vi tur kommer det hända en del med E-sim också, men i så fall drivet av Apple och Google. Ai har nog peakat hajp-mässigt under 2020, så där kommer de riktiga innovationerna först om 5-10 år. På tjänstesidan tror jag vi kommer få se en del stora operatörer vakna upp och inse risken med att gå all-in på Microsoft.

Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande fem åren?

– Den globala uppvärmningen kommer stegvis överskugga allt de kommande åren. Bilindustrin har redan tvingats ställa om till elbilsproduktion via lagstiftning. Jag förutspår att även telekombranschen kommer behöva dra sitt strå till stacken. Tut-i-luren som kvalitetsmått är sedan länge passé. I framtiden kommer det handla om att stödja kunderna med distansanpassade verktyg för sälj, support och internt samarbete. Om inte de stora operatörerna anammar detta kommer de fastna i ett träsk med lågmarginal-försäljning av commoditytjänster som tut-i-luren eller datapaket.

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!