Johan Christenson: Tror på Esam-driv på privata sidan 2023

Trend2023 Esam-projektet satte fokus på alternativen till de amerikanska molntjänsterna. För Cleuras Johan Christenson var det en av höjdpunkterna under 2022. I år hoppas han motsvarande utveckling på den privata företagsmarknaden.

Johan Christenson: Tror på Esam-driv på privata sidan 2023

2022 blev ett händelsefyllt år för Johan Christenson. Han startade året som vd och grundare för City Network – men gick under året över till en ny roll som innovationschef på bolaget som senare under året också bytte namn till Cleura.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Telekom idag bad Johan Christenson att vara med i vår serie Trendspaning 2023.

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

 – Utmanande! Det är ingen hemlighet att telekom har haft väldigt svårt att utvecklas bortom sin pipa – det vill säga kärnaffären att sälja röst och data. Försök har gjorts och allt som oftast lämnas nya digitala tjänster till de stora molnföretagen eller andra delar av näringskedjan. Samtidigt utvecklas kärnaffären väl och 5g kommer bli 6g och ett fåtal operatörer kommer dela marknaden, säger Johan Christenson, grundare och innovationschef på Cleura.

Han fortsätter: 

– Utmaningen är en delvis insikt i att även kärnaffären vid något tillfälle kan utsättas för påverkan. Troligen från de företag som idag är partners och vars tjänster man länge tittar på att återförsälja eller koppla upp sig mot.

Vad var det viktigaste som hände i Telekom-Sverige 2022?

 – Det kom en viss mognad och insikt runt edge och IoT, vilket kan anses vara del av kärnaffären och en stor möjlighet till ökade intäkter. I Europa och Sverige har vi dock en lång väg att vandra innan vi ser tydliga strategier utvecklas från ord till handling. Utöver själva kärnaffären inom telekom så har vi under 2022 sett ett första genombrott vad gäller att en marknad etableras kring video, mail och chatlösningar som inte är amerikanska. Detta drivet mycket av det arbete som myndighetssamarbetet Esam gjort kring kartläggning av lösningar som alternativ till Teams. För oss leverantörer har Esam gjort ett viktigt arbete i att visa på att det finns en vilja att investera i europeiska lösningar.

Vad trodde du skulle hända mer av i Telekom-Sverige 2022?

– Jag trodde på långt större steg tagna inom just cloud och edge där use case skulle tydliggöras och att vi skulle närma oss USA:s mognad inom området. Även strukturaffärer liknande den som skedde mellan AT&T och Microsoft runt nätet som möjliggör edge-tjänsterna i USA.

Vilken utveckling får vi se under 2023?

– Det kommer att vara ett fortsatt fokus på utrullning av tjänster runt 5g och privata 5g-nät, och det kommer ta fart ordentligt. Från sjukhus till gruvor kommer bygga tjänster som kompletteras av snabba startups som är bättre lämpade att leverera på den nivån privata 5g-nät bör levereras, säger han och fortsätter:

– Edge och IoT kommer ta ytterligare något steg mot mognad där tydliga use case växer fram i skala. Jag skulle även vilja se att företagsmarknaden hjälper till att bygga den europeiska marknaden kring samarbetslösningar, på samma sätt som Esam gjort i år. Det skulle inte bara öka valmöjligheten utan även bidra till Sveriges och i slutändan Europas robusthet när det kommer till digital infrastruktur.  

Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande tre åren?

– Cloud generellt och hyperscalers i synnerhet kommer fortsatt utvecklas mycket fort och telekom måste lära sig leva i symbios med denna trend utan att förlora sin identitet. Det är väldigt viktigt att telekom generellt försöker hitta sin väg och inte bara lutar sig mot tjänster och innovation från molnleverantörerna. Edge och IoT är en otrolig möjlighet för telekomaktörerna.

>> Här hittar du tidigare spaningar inför Telekomåret 2023.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.