I förra veckan skrev Telekom idag om finska ekonomen Petri Rouvinens uträkning av vad en påtvingad utbytes-drive av Hauwei-utrustning i 5g-nätet skulle kosta de svenska operatörerna. Den uträkningen byggde på siffror från Huawei och bekostades av Huawei. Petri Rouivinens slutsats är att enbart utbyteskostnaden skulle bli 9,7 miljarder kronor.
John Strand: Det kostar inte så mycket att utesluta de kinesiska leverantörerna
Spektrumauktionen Det finns fler än en uppfattning om hur mycket PTS beslut att stoppa kinesiska leverantörer påverkar 5g-utrullningen. Telekom idag har pratat med danske konsulten John Strand som menar att det inte påverkar ekonomin speciellt mycket att utesluta Huawei.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
- Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
- Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams-telefoni, SD-Wan och Chattbotar.
- Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Det finns fler uträkningar över den så kallade rip´n´replace-kostnaden. En har den danske telekomkonsulten John Strand som driver Strand Consult gjort – och han sätter kostnaden till 3,5 miljarder dollar, motsvarande 29,5 miljarder kronor. Detta för all utrustning i hela Europas utbyte.
Varför engagerar ni er i den här frågan?
– På Strand Consult tillhandahåller vi objektiv information till mobiloperatörer runt om i världen. Våra kunder köper kunskap från oss så att de kan navigera i en komplex värld. Vi har bara ett mål och det är att skapa transparens, den transparens som företag som Huawei ofta kämpar mot. Jag tycker att det är viktigt att världen får rätt bild av vad det är som sker här. Det läggs ut mycket dimridåer om att det här handlar om Donald Trump och hans politik – men det här är mycket äldre och går tillbaka till 2005 och att USA sedan 2012 har stoppat Huawei och ZTE från de amerikanska nätverken, säger han.
I rapporten ”The real cost to rip and replace of Chinese equipment in telecom networks” beskriver Strand Consult hur mycket av den utrustning som Huawei och ZTE har levererat till de europeiska 4g-näten ändå behöver bytas ut vid en uppgradering från 4g till 5g.
Det gäller ju oavsett vilken leverantören är – och inkluderar då också de andra jättarna Ericsson och Nokia såklart.
– Många av 4g-nätverken i Europa är mellan tio och fem år gamla och då börjar det blir dags att byta ut delarna. En uppskattning är att det handlar om åtminstone mellan 70 och 80 procent av utrustningen i radioaccess-näten och att Huawei och ZTE har ungefär 40 procent av marknaden i Europa.
Hur har ni sen räknat?
– Vi vet hur mycket utrustning som har köpts de tre senaste åren och har sedan tagit fram siffran 40 procent av den. Det blir 3,5 miljarder dollar för utrustningen och för arbetskostnaden så ska operatörerna ändå installera ny utrustning för 5g i masterna så det blir ingen extra kostnad.
– Sen har vi tittat på flera exempel där man redan har gjort en rip´n-replace på grund av egna beslut. Hos till exempel TDC i Danmark, Proximus i Belgien och Telenor i Norge har man gjort sådana här utbyten tidigare i 4g-nätet utan att ändra sin planerade capex-kostnad alls, alltså deras kostnad för investering i anläggningar såsom näten. Det innebär att mängder av den här utrustningen som det nu pratas om ändå ska bytas ut på grund av att den inte är up-to-date längre och det har operatörerna redan räknat med.
Vad betyder det här?
– Att det inte kostar samhället eller operatörerna så mycket att utesluta de kinesiska leverantörerna. Slår man ut det på varje abonnent som finns i Europa är det 7 dollar per abonnemang och det är ju inte speciellt mycket pengar.
Flera experter spår också att 5g-utrustningen blir dyrare i och med att Huawei framför allt inte får vara med och delta i upphandlingar. Vad tror du om det?
– Det är svårt att sia om framtiden, men om man tittar på historien och ser på den amerikanska kostnadsutvecklingen sedan 2012 då Huawei och ZTE förbjöds där så har priserna snarare fallit än ökat, vilket talar för att det inte kommer att påverka priserna så mycket framåt heller. Dessutom så är Europa inte längre den viktigaste marknaden för 5g-leverantörerna. USA och Asien ligger längre fram vilket gör Europas påverkan på prissättning mindre, säger den danske konsulten.
Har du någon uppfattning om hur ett potentiellt förbud även efter domstolshantering i Sverige kommer att påverka tidsplanen för utrullning?
– Jag är säker på att Huawei kommer att förlora och att lanseringen av 5g kommer att försenas i Sverige. Detta beror på att Huawei vill straffa svenskarna eftersom bolaget anses vara en säkerhetsrisk. Den typen av bestraffande expedition är något som Kina ofta gör och ofta hotar nationer att göra om de inte följer den kinesiska regimens önskemål, säger John Strand.