Junipers T1600 utmanar Ciscos superrouter

På pappret klår Junipers nya värsting, T1600, Ciscos CRS-1 på alla de viktigaste punkterna. Den levererar exempelvis 1,6 Tbit/s per system, jämfört med konkurrentens 1,28 Tbit/s.
Nu väntar en tuff strid på marknaden, när operatörerna tvingas investera för att klara trafikökningen.

Men det är inte den råa kapaciteten som är huvudnumret när Per Lembre, europeisk marknadschef för bredband på Juniper Networks, presenterar den nya stamnätsroutern T1600. Nej, han talar mer om behovet av intelligens i operatörernas nät.

– Nya tjänster som video och p2p-trafik drar mycket kapacitet i näten, samtidigt som intäkterna fortfarande kommer mest från traditionella tjänster som telefoni. Operatörerna behöver intelligenta verktyg för att styra resurserna till de olika tjänsterna, säger Per Lembre.

Den typen av redskap finns i Juniper T1600, som är uppföljaren till T640 och bland andra återfinns hos de svenska aktörerna Telia International Carrier och Sunet/Nordunet.

3,2 Tbit/s i ett rack

Juniper framhåller också möjligheten till smidig uppgradering. Det är fortfarande samma operativsystem som i företagets alla produkter, Junos, vilket inte är fallet med Ciscos CRS-1. Juniper-routern passar i ett vanligt 19-tumsrack medan CRS-1 mäter ungefär 21 tum.

Dessutom slår T1600 Ciscos superrouter på en rad andra punkter:

• Kapaciteten i ett system ligger på 1,6 Tbit/s och i ett rack med två system når man 3,2 Tbit/s. CRS-1 når bara 1,28 Tbit/s.

• T1600 förbrukar ungefär 30 procent mindre energi.

• T1600 är förberedd för 100-gigabitlänkar, även om det som levereras idag är 40-gigabitlänkar precis som hos CRS-1.

Cisco säger att de har sålt 900 CRS-1-routrar sedan 2004. Juniper har totalt sålt 2 500 routrar i T-serien.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.