Kaaren Hilsen: ”Från och med nu kan allt hända”

Trend 2021 Flexibilitet, 5g och samarbeten. Enligt Telenorchefen Kaaren Hilsen är det tre viktiga ord de kommande åren och något som kommer prägla utvecklingen.

Kaaren Hilsen: ”Från och med nu kan allt hända”
Foto: Naina Helén Jåma / TT / Telenor

Det är snart två år sedan som Kaaren Hilsen gjorde comeback i telekombranschen och då tog över rodret på Telenor. För operatören har 2020 präglats mest av coronapandmein – men hur ser det ut 2021? Telekom idag tog henne till hjälp för en trendspaning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

Hur är läget i Telekom-Sverige just nu?

–Det är otroligt mycket som pågår, och telekombranschen är mitt i navet av en utveckling som påverkar alla delar av samhället. Operatörerna tampas med liknande utmaningar i att möta nya behov och stötta kunderna i deras digitaliseringsresa, samtidigt som vi moderniserar våra egna verksamheter och nät. Det är en riktig resa och jag är glad över att vi kunnat ta stora kliv framåt i denna omvandling.

Vilka händelser har betytt mest för utvecklingen 2020?

–Det finns förstås en som överskuggar allt och som kommer att sätta sin prägel på verksamheterna och hela samhället under lång tid framöver. Den pågående pandemin har satt ljuset på hur beroende vi alla är av uppkoppling och de högst mänskliga behov det hjälper att tillgodose. Vi har sett under året hur antal samtal och surfmängderna ökat, inte minst bland de äldre där många tagit klivet in till den digitala gemenskapen. I skuggan av detta så har förstås utvecklingen kring 5G och relaterade lanseringar varit i fokus, även när det gäller de säkerhetsmässiga diskussionerna och den uppskjutna auktionen som så klart är en viktig pusselbit att få på plats inför arbetet framåt.

Vad överraskade dig 2020?

– Kopplat till ovan så är det nog ändå hur väl vi som företag och hela samhället lyckats med stora delar av den digitala omställningen. Även om vi och andra sedan tidigare också haft flexibla arbetssätt och verktyg, så är jag positivt överraskad och stolt över hur snabbt vi kunnat anpassa oss till de nya omständigheterna – och faktiskt också hittat nya affärsmöjligheter och vägar att stötta våra kunder i deras vardag.

Vilken utveckling får vi se under 2021?

– Det gångna året har varit ett år då många sanningar och sådant vi tagit för givet utmanats i grunden. Hela samhället har tagit större kliv i digital mognad än vad vi sett under de senaste tio åren, och jag tror att den utvecklingen kommer sätta tonen även för 2021. Ett nyckelord i sammanhanget är partnerskap. Stora bolag och mindre startups kommer att i än högre utsträckning att samarbeta och innovera tillsammans för att forma framtidens uppkopplade lösningar för kunderna. Vare sig det handlar om att kratta vägen för 5G i tillverkningsindustrin och framtidens smarta fabriker, eller skapa nya hållbara lösningar över branschgränser. Uppkoppling och data kommer att vara kärnan i denna utveckling och bidra till att forma samhället mer än någonsin tidigare.

Till sist. Vilken trend påverkar telekom mest de kommande fem åren?

– Utöver nya uppkopplade och flexibla arbetssätt och medföljande beteendeförändringar, så är förstås utvecklingen med 5G en avgörande drivkraft. Det kommer dana om de flesta branscher och möjliggöra helt nya typer av lösningar och affärsmodeller. Precis som 4G möjliggjort utvecklingen med streamingtjänster och dylikt så kommer 5G ge upphov till tjänster som vi inte till fullo kan förutse – men i ännu högre utsträckning. Den övergripande känslan är att från och med nu kan allt hända.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.