Kalix Tele24: Känns viktigt att bidra under pandemin

Corona Kalix Tele24 är med i utvecklingen av ett europeiskt coronavirus-larm. Under en dryg vecka bär personalen på sig sändare som spårar deras rörelsemönster.

Kalix Tele24: Känns viktigt att bidra under pandemin

Uppe i ett snöigt Kalix berättar Kalix Tele24:s hr-chef Nathalie Wiklund att de har blivit utvalda att vara med i EU-projektet Nordic Tokens utveckling av ett coronavirus-larm.

Larmet bygger på att man utrustar personer med små nyckelringar, så kallade Tokens från Rang, som kommunicerar med varandra med bluetooth. Tokens rörelsemönster sparas så att man vet vilka som varit nära varandra och hur länge man eventuellt har exponerats. Får man ett positivt Corona-test hos någon bärare så kan systemet sedan berätta vilka Tokens som har varit inom riskzonen.

Under testperioden så har kontaktcenter-företaget Kalix Tele24 låtit de anställda plocka ut en Token från receptionen när man kommer till jobbet i de Corona-anpassade lokalerna. Sedan lämnar man tillbaka den igen när man går hem.

– Målet med vår del av utvecklingen är att systemet ska lära sig att se rörelsemönster. Allt är helt anonymiserat och vi har sagt att personalen ska göra precis så som de brukar göra.

På måndag kommer ett larm att simuleras där en bärare ska larma och sedan ska resterande Tokens som varit i kontakt larma till sina bärare.

– Det känns kul att vara med i den här forskningen och bidra till tekniken. Det känns viktigt att bidra under pandemin med det som man kan göra, säger Nathalie Wiklund.

Kalix tillhör inte de hårdast Corona-drabbade delarna av Sverige än, och Kalix Tele24 har varit skonade från covid-smitta bland personalen. Verksamheten bedrivs dygnet runt hela veckan och man har anpassat sina lokaler för att det ska bli större avstånd mellan de anställda som behöver komma till kontoret.

– En del av oss jobbar hemifrån också, men för de som är på kontoret så är det dels så att här uppe i Kalix så har vi stora ytor från början och så har vi gått från ett kök till tre som är öppnade så att man inte ska mötas så mycket.

Nordic Token bedrivs inom EU-verksamheten EIT Digital. Förutom projektet tillsammans med Kalix Tele24 så pågår också ett antal försök i Finland. Göran Olofsson, Director för EIT Digital i Sverige, är stolt över att kunna bidra under pandemin.

– Det är ett resultat av EIT Digitals EU-baserade samarbete mellan entreprenörer och forskare. Nu har detta samarbete genererat det nordiska startup-företaget Rang. Och hela smitt-spårnings-lösningen levereras av Rang till arbetsplatser och projektgrupper. Det diskuteras faktiskt även med nationer, som nu i Finland, säger han i ett uttalande.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.