Kammarkollegiet nöjda med domen

Upphandling Hos Kammarkollegiets avdelning för IT-upphandling är man idag mycket nöjda över hur Förvaltningsrätten hanterat överklagandena av ramavtalet för fasta och mobila operatörstjänster samt transmissionstjänster.
– En välskriven dom som helt går vår väg, säger avdelningschefen Hans Sundström.

Kammarkollegiet nöjda med domen

Det är en påtagligt belåten Hans Sundström, chef för Kammarkollegiets IT-upphandlingar, som kommenterar Förvaltningsrättens utslag i de överklagande som Alltele och Telenor gjort mot upphandlingen av operatörstjänster från i våras.

– Domstolen har gjort ett gediget arbete. Det är sällan som man ser så här tydliga och välskrivna domar. De visar att vi följt lagen fullt ut och att det är vi som själva får bestämma hur kraven i upphandlingen ska se ut, säger han.

Han tror att operatörens jurister kommer att komma fram till att de har mycket små utsikter att få gehör i högre instans.

– Avstår de från att överklaga kan myndigheterna börja avropa avtalet den 30 oktober. Möjligen kan de förhala det en eller en och en halv månad men inte mer.

”Ett bra avtal”

Grundkritiken mot hur Kammarkollegiet genomfört upphandlingen tar han lätt på och han menar att att domen snarast pekar ut att de ska fortsätta utveckla framtida upphandlingar i samma riktning.

– Det är ett flexibelt och bra avtal vi kommer att kunna erbjuda myndigheterna och det innehåller en bra mix med såväl stora och rutinerade operatörer som mindre entreprenörsföretag. Vi vet att det är en upphandling som håller hög kvalitet och det är bra för konkurrensen att vi får in utmanare. Det nya avtalet är en klar förbättring jämfört med det gamla, säger Hans Sundström.

Samtidigt gör han klart att det gäller för operatörerna att leva upp till det man utlovat.

– Oavsett om man är stor eller liten leverantör kommer man att få se upp. Vi att genomföra regelbundna revisioner och lever man inte upp till avtalet riskerar man att åka ut, säger han.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.