Kamrat med kraft

Huawei Ascend Mate 7 kanske inte är absolut bäst på något. Men den är homogen och mäktig. Och den slår definitivt knockout på konkurrenterna på sista raden – när du jämför priset.

Kamrat med kraft

Är det en smartphone eller en phablet? Håll den mot örat, ser det löjligt ut är det en phablet. Det här knepet, lanserat av Gartners mobilguru Leif-Olof Wallin på vår Nolldistans-konferens i november, kan komma väl till pass i den dimma som lagt sig över kategorigränserna.

Fast när det gäller Huaweis uppföljare i Mate-serien är det väl egentligen ingen tvekan, det är solklart en phablet, alltså en ”phone tablet” som går att ringa med men till storleken närmar sig en liten surfplatta.

Mate7hand

Man skulle kunna förledas tro att Ascend Mate 7 har en sjutumsskärm, men modellbeteckningen är satt för att linjera med Huaweis G7 och P7. Skärmen mäter sex tum och dominerar ändå telefonens framsida fullständigt. Det är verkligen imponerande att ramen har kunnat minskas ner till endast 2,9 millimeter, vilket sammantaget gör att skärmen upptar 83 procent av hela ytan.

Mate 7 vs Iphone 6 plus

Jag kunde inte låta bli att lägga upp Mate 7 bredvid en Iphone 6 plus. De yttre måtten skiljer sig egentligen bara åt på marginalen, fast Mate är något lägre, bredare, tjockare och 13 gram tyngre. Ändå har Apple bara fått plats med en skärm på 5,5 tum.

När det gäller ljusstyrkan kan Huawei-jätten däremot inte riktigt mäta sig med nya stor-Iphonen. Det betyder å andra sidan inte att Mate 7-skärmen är ljussvag eller matt. Jag slår ändå av den automatiska ljusanpassningen och sätter styrkan på cirka 75 procent för bästa upplevelse. Den möjliga betraktningsvinkeln imponerar stort.

Nästan bara metall

Mate 7 mäter 7,9 mm på djupet, vilket är 0,8 mm mer än lphone 6 plus.
Mate 7 mäter 7,9 mm på djupet, vilket är 0,8 mm mer än lphone 6 plus.

Några ord om de fysiska egenskaperna i övrigt: Vi snackar om ett rejält bygge. Mate 7 är en så kallad unibody-konstruktion och består till 95 procent av metall. Vilket resultat ett ”böjtest” skulle få kan jag inte svara på, men det skulle förvåna mig mycket om den här kraftfulla kamraten gav vika.

Mate 7 är samtidigt prov på ett lyckat designarbete. Kanske inte det mest innovativa men helt klart funktionellt och snyggt. Synd bara att högtalaren sitter på baksidan.

Öppnar snabbt

Huaweis Android-skal Emui 3.0 följer Ios-principen att alla apparna ligger direkt på startskärmarna alternativt grupperade in i mappar. Det är smidigt att använda och kommer nu med klart snygga teman att välja mellan. Där finns också enhandsläge, förenklad meny och möjlighet att ändra navigeringsknapparnas placering och kombination med eller utan genväg till meddelandepanelen och snabbinställningarna.

Rörelsestyrningen har jag i ärlighetens namn inte testat och tillåter mig därför att hoppa över. Fingeravtrycksläsaren kan jag däremot ge betyg – det blir full pott. Huawei har placerat sensorn på baksidan alldeles under linsen. Det gör det fullt naturligt att bara lägg dit pekfingret när man tar upp mobilen. Upplåsningen fungerar snabbt varje gång! Det går att lagra upp till fem olika fingeravtryck, varav ett kan direktkopplas till att öppna gästläget som gör att du kan lämna över telefonen till en kompis utan risk för pinsamheter eller oreda.

Mycket för pengarna

Du förstår vid det här laget att jag är imponerad av Ascend Mate 7. Ändå har jag inte skrivit något om den grymma prestandan, de smarta strömsparfunktionerna och den riktig dugliga kameran.

Huawei erbjuder här en phablet med ett synnerligen attraktivt pris/prestanda-förhållande. Ännu bättre hade det varit om de bullerdämpande hörlurarna faktiskt ingått i paketet, så som utlovades vid lanseringen.

Fakta

Huawei Ascend Mate 7

Plus + Solid och snygg + Fingertrycksavläsaren + Skärmyta och betraktningsvinkel Minus – Stor som telefon – Blir het under press – Snålt med lagring

Fakta

Betyg

Nytta: 8 av 10 Nöje: 9 av 10 Design: 9 av 10 Teknik: 10 av 10 Känsla: 9 av 10 Prisvärde: 8 av 10 Helhetsintryck: 9 av 10

Fakta

Fakta

Modellbeteckning: Huawei Ascend Mate 7 Operativsystem: Android 4.4 med Emui 3.0 Bildskärm: 6 tum, 1920 x 1080 pixlar, fhd ips lcd, 368 ppi pixeltäthet Processor: Huawei Kirin 925 cpu (Cortex A15 quad 1,8 GHz + Cortex A7 quad 1,3 GHz), Mali T628 gpu Minne: 2 GB Lagring: 16 GB fast och upp till 32 GB microsd Kamera: 13 MP, 4128 x 3096, ledblixt, autofokus, 1080p-video vid 30 fps, framåtriktad kamera på 5 MP Typ: fyrbands-gsm, fembands-3g, niobands-4g Data: gprs/edge, umts, hspa+ 42 Mbit/s, lte cat6 300/50 Mbit/s, wifi a/b/g/n dualband Anslutningar: 3,5 mm ljud, usb 2.0, bluetooth 4.0, nfc Batteri: 4 100 mAh Max batteritid: 8 tim videouppspelning och 9 tim webbsurf Max standbytid: 648 tim Mått: 157 x 81 x 8 mm Vikt: 185 g Pris: från 3 990 kronor exklusive moms

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.