Karlskrona får trådlöst stadsnät

Delar av Karlskrona ska få wlan-täckning. Nätet, som är av mesh-typ, ska byggas av The Cloud och har beställts av Affärsverken stadsnät. Även Telenor är med på ett hörn i samarbetet.

Karlskrona sällar sig nu till städer som London, Amsterdam, Manchester och Edinburgh, som också har täckt hela stadsdelar med hjälp av The Cloud. Både besökare och invånare kommer nu att få tillgång till en mängd applikationer och tjänster – till exempel Skype, Telenor, Nintendo, Sprint och iPass.

– I vår roll som stadsnätsoperatör letar vi efter kvalitativa företag att samarbeta med. The Cloud efterlever våra hårda krav på ett öppet och konkurrensneutralt nät, säger Jan Svensson, vd på Affärsverken AB.

Redan till vintern kommer nätet att täcka två områden på vardera cirka en kvadratkilometer. Det är Karlskronas stadskärna och området kring Telenors kontor och Blekinge tekniska högskola, Campus Gräsvik. Dessutom kommer ytterligare ett antal surfzoner att sättas upp på platser där folk rör sig mycket. Under början av nästa år tillkommer bland annat gästhamn och hamninlopp.

Ett mesh-nät

Nätet byggs enligt den så kallade mesh-principen, som innebär att varje basstation också är en nod i nätet.

Genom avtalet mellan Affärsverken och The Cloud inleds samtidigt ett trepartssamarbete tillsammans med Telenor, omkring utveckling av öppna trådlösa stadsnät och med Karlskrona som testbädd för nya mobila wlan-tjänster.

– Det är i Karlskrona vi har stor del av vår tekniska mobila utveckling i Sverige och det trådlösa stadsnätet gör att vi får betydligt bättre förutsättningar att utveckla nya tillämpningar för våra egna satsningar på  wlan, säger Johan Lindgren, vd för Telenor i Sverige.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.