Karlstad tar ansvaret för egna stadsnätet

Stadsnät Karlstads Stadsnät tar själva över som operatör av det egna stadsnätet. De vill själva sitta i förarsätet, och kunna erbjuda ett mer lokalt utbud.

Karlstad tar ansvaret för egna stadsnätet

Karlstads stadsnät bestämde sig under förra året för att själva ta över rollen som operatör i det egna stadsnätet. Under de tre avslutande månaderna 2014 genomfördes arbetet att byta, från Telenorägda Opennet, till att själva ta över ansvaret.

– Det finns flera anledningar, dels är det viktigt med nätneutralitet och vi är måna om att behandla alla lika. När vi dessutom ser över utvecklingen ser vi att vi vill ha mer kontroll över tjänster, och även kunna göra satsningar på samhällsbredband, säger Hafsteinn Jonsson, ansvarig för Karlstads stadsnät.

Tror på trend

Stadsnätet köper in tjänster som övervakning och en ny servicenod från Netnordic. De hade även ansvar för migreringen.

– Det vi gör är egentligen rätt odramatiskt. Vi tar tillbaka ansvaret och upphandlar funktioner som försäljning mot kunder och tjänsteleverantörer, eller övervakning, säger Hafsteinn Jonsson.

Han tror också att fler stadsnät kan hänga på den här modellen. Enligt honom börjar marknaden av operatörer bli liten, och om målen och önskemålen för stadsnäten inte går ihop helt med kommunikationsoperatörens planer, så kan det vara så att den bästa lösningen är att själva ta över.

– Jag kan tänka mig att det är många som tittat på det här som en följd av hopslagningar på marknaden. Det är en intressant utveckling, säger Hafsteinn Jonsson.

Mer lokalt

I just Karlstads fall är målet nu att kunna leverera fler och bättre tjänster riktade mot just Karlstad.

– Vi kan se fler lokala tjänsteleverantörer, bygga upp och höja hastigheten i nätet och leverera samhällstjänster till Karlstads kommun. Sen kommer det hända en hel del saker där vi styr över utvecklingen, som kommer märkas, säger Hafsteinn Jonsson.

Senaste artiklarna

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv.