Kartläggning: Här är de 9 hetaste IoT-projekten just nu

IoT Uppkopplade råttfällor, ansiktsigenkänning för hästar och styrning av elvägar. Antalet IoT-projekt i Sverige har ökat enormt – här har vi samlat några av de mest spännande just nu.

Kartläggning: Här är de 9 hetaste IoT-projekten just nu

”Alla företag måste vara medvetna om att de behöver förvandlas till dataföretag för att överleva”, det sade Snowflakes marknadschef Denise Persson i en intervju 2018. Uttalandet stämmer än mer i dag anno 2022. För med data, uppkoppling och analys – kommer enorma möjligheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Tillgång till vår digitala Premium-tjänst om professionell kommunikation.
  • Nischade nyhetsbrev för Professional och Contact Center.
  • Få tillgång till alla avsnitt i vår utbildnings-tv om Teams, SD-Wan och Chattbotar.
  • Sex papperstidningar om året med tydligt fokus på Telekom-branschens viktigaste frågor.
Redan prenumerant?

IoT Sverige pekade i fjol ut flera viktiga projektområden för offentlig sektor,  och flera aktörer jobbar inte bara med hur man ska koppla upp företag och kommuner – utan framförallt realisera de stora fördelarna med IoT.

Men vad är det då som händer? Här har vi tittat på IoT-projekten i landet och presenterar några av de mest spännande.

Elonroad

Elektrifiering av transportsektorn är ett av de största hållbarhetsprojekten just nu. Ett exempel som jobbar inom detta är Elonroad som utvecklar teknik där elfordon ska kunna laddas under körning. De stora vinsterna är tidsbesparingen och flaskhalsarna då behovet av stationär laddning minskar – men även miljövinsten att dessa fordon behöver mindre batterier.

IoT-delen i projektet är att elvägarna måste vara uppkopplade med sensorer för att kunna styras så att laddningen optimeras – men även att användarna debiteras korrekt. Därtill innebär en uppkopplad väg att man får information om potentiella faror samt att flöden kan analyseras.

Elonroad har ingått partnerskap med Tele2 och använder operatörens IoT-plattform.

Danderyds Sjukhus

Sedan 2019 drivs innovationsprojektet energieffektiv vård på Danderyds sjukhus. Där har spelare som Telia, Ericsson, KTH, Locum och Vattenfall gått samman för att tillsammans få sjukhuset att bli effektivare på alla sätt.

Genom sensorer kan man styra inomhusklimatet bättre vilket inte bara ger energivinster, det minskar även risken för att att operationer behöver ställas in samt att människor och material mår som bäst. Helt enkelt ge säkrare vård till lägre kostnader och ett mindre miljöavtryck.

Buddywise

Genom en kombination av smarta kameror över 5g-nätet och AI lär sig programmen och plattformen att känna igen, upptäcka och varna för uppkommande faror på arbetsplatser. Prisbelönad tjänst som är på väg att lanseras internationellt. Vann Tres tävling 5G sustainability awards som belönar 5g-innovationer och IoT som skapar en hållbarare värld.

Reduce Reuse Recycle SRS

I Norra Djurgårdsstaden genomför Stockholm Vatten&Avfall ett stort projekt kring lokal cirkulär ekonomi.

I samverkan med fastighetsägare och de 3000 hushållen i stadsdelen så ska man demonstrera hur en ny typ av IoT-baserad infrastruktur för avfallsbranschen ska leda till minskat klimatutsläpp.

Vinsterna med uppkopplingen är att det i stadsdelen ska bli bättre sortering av avfall och minskat restavfall – men även ökad delning samt mer återbruk.

Nobina

Under vinterhalvåret går enorma mängder energi åt till värme. För att minimera förlusterna har Nobina installerat en IoT-lösning för att värma bussar på smartast möjliga sätt. 2 000 bussar har därför kopplats upp så att de ”själva” kan reglera sin temperatur – något som årligen kommer innebära en energibesparing på 22 GWh.

Lösningen har utvecklats i samverkan med Telia.

Hobbyconnect+

Husvagnen i mobilen, det är tanken bakom lösningen Hobbyconnect+. Med detta kan du förbereda vagnen för din ankomst – och styra flera funktioner via mobilen. Såsom att förkonditionera kupén, hålla koll på vattennivån eller för den delen kolla om du kommit ihåg att koppla in extern ström.

Hemsjukhuset 3.0

På Öland ska IoT inom sjukvärden minska antalet akutvårdsinläggningar, men även frigöra tid hos kommun och region – samt inte minst ge bättre upplevd vårdkvalitet samt totalkostnadssänkningar.

Borgholms kommun är projektsamordnare och de ska med ”Hemsjukhuset 3.0” ta fram en receptbok på hur tillämpad IoT kan bidra till att lösa vårdens stora utmaning – samverkan mellan kommunal hemsjukvård och regional primärvård.

Anticimex

Ett väldigt tydligt exempel på där data kan göra människors jobb. Genom att sätta upp ett system med sensorer och uppkopplade fällor kan Anticimex minimera behovet av att ha folk ute och springandes. Istället för att behöva rondera för att se om vissa fällor slagit ut, får man nu istället notis när det sker.

Hittills har Anticimex satt ut över 150 000 data-fällor och sensorer på 18 marknader globalt där man använder Telenor Connexion som leverantör av uppkoppling.

Videquus

Mycket mer än en vanlig kamera. Det är en världsunik kameratjänst med avancerad AI, komprimerad till en lättanvänd app där man alltid kan följa sin häst. Med hjälp av intelligent teknologi känner den smarta kameran igen hästens unika beteende och ser när det förändras innan det är dags att föla.

Med hjälp av 3IoT Control Center kan Videquus övervaka, kontrollera och hantera förbrukningen av deras tjänster. Dessutom får Videquus möjligheten att enkelt kunna skala sin implementation med global uppkoppling.

Senaste artiklarna

Telekom idag

Telekom idag Premium

Nyhetstjänsten för dig som jobbar med professionell kommunikation. Nu med nya nischade nyhetsbrev för ditt intresseområde och utbildnings-tv om aktuell teknik.