Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kartläggning: Här bryts ditt samtal

Mobilnät Trots att svenska mobilnätet är ett av världens bästa har det sina brister. Nu har dessa täckningshål kartlagts i en ny studie.

Kartläggning: Här bryts ditt samtal

Det är lika irriterande som förvånande varje gång. Man sitter i telefon och helt plötsligt bryts samtalet. I vår ständigt uppkopplade vardag är det ovanligt att drabbas av radioskugga. Men bara för att det inte händer särskilt ofta i stora delar av landet – inenbär det inte att det inte finns vita fläckar på täckningskartan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Telekom idag premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Total tillgång till alla guider och tester
  • Premiumnyheter med de senaste trenderna
  • Fullt fokus på att du ska göra rätt kommunikationsval
  • Tryckt magasin med sex nummer om året
Redan prenumerant?

I en studie från Tutela Technologies så har man nu kartlagt var dessa täckningens sorgebarn finns. Företaget som är specialiserade på analys av teledata har baserat staden på miljontals mätningar från mobiltelefoners signalstyrka.
När värdarna slagits samman framgår det att 1,62 procent av de områden som observerats i Sverige helt saknar täckning. Alltså där kunder hos samtliga teleoperatörer registrerat att de inte har någon anslutning till telenätet.
– På grund av de fysiska begränsningarna i telekommunikationstekniken är det praktiskt taget omöjligt att täcka varje enskild kvadratmeter i ett land, men med rätt data är det möjligt att målmedvetet hitta de områden där de flesta upplever problem och därmed ta itu med problemet, säger Chris Mills, chefsanalytiker på Tutela Technologies.

Karta visar täckningsskugga

Med hjälp av signaldatan har analysföretaget utarbetat en karta över var de svenska täckningsluckorna finns. varje punkt på kartan representerar ett områden på 150×150 meter där en användare inte haft täckning. Storleken på punkten indikerar hur många som har upplevt brist på täckning.
Varför denna kartläggning. Jo, då kan operatörerna se var de bör lägga mer krut på att bygga ut. Den karta Tutela Technoloiges tagit fram visar även om signalbristen är inomhus eller utomhus.

Så var någonstans var täckningen sämst? Jo, i Jämtland där studien indikerar att över åtta procent av länet saknar stabil täckning till någon operatör. Bäst var det i Stockholm där problemet med radioskugga endast finns i en halv procent av länet.
Skälet till att täckningen försvinner är dels beroende på det uppenbara att det saknas radiomaster i närheten. Men i vissa fall kan också massiva betongbyggnader, tågtunlar eller kuperad terräng blockera signalen.
Med sin karta pekar företaget upp konkreta områden där användare upplever täckningsskuggor.
– I områden utanför storstäderna kan flera mobila master lösa problemen, men det är naturligtvis en dyr lösning. Vissa kommande tekniker, inklusive användning av lågbandsfrekvenser och 5G-implementering, kommer att vara en del av lösningen. Signalhålen inomhus kommer i allt högre grad att lösas med till exempel dedikerade antennsystem, exempelvis med hjälp av allmänt tillgängliga WiFi-nätverk, avslutar Chris Mills

Kontoret

Samarbete

Whitepaper

Kontaktcenter

Karriär

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation.
Just nu begränsat erbjudande!