Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Kartläggning visar sjunkande investeringar i bredbandsnätet

En första minskning på ett decennium. PTS har kartlagt investeringarna i fasta- och mobila nät och då framkommer det att allt mindre pengar sägs på infrastrukturen.

Kartläggning visar sjunkande investeringar i bredbandsnätet

Det är som en delrapportering av Post- och telestyrelsens uppföljning av regeringens bredbandsstrategi som man tittat på hur mycket som investeras i de svenska näten. Och under fjolåret såg myndigheten att investeringarna minskar. Totalt investerades det 12,8 miljarder kronor mellan 2017 och 2018, vilket innebär en minskning jämfört med 14,37 miljarder som investerades perioden innan.

Men hur fördelar sig investeringarna? I den fasta nätinfrastrukturen lades det 10,88 miljarder. Det kan låta mycket men är 10 procent mindre än perioden 2016-2017 och den första gången sedan 2009 som investeringen är lägre än året innan. I mobilnäten minskade investeringarna med 14 procent och totalt lade nätägarna in 1,92 miljarder.
Den här utvecklingen ligger i linje med den minskning av tillväxttakten i fiberutbyggnad som PTS redovisade i rapporten Miltäcknings- och bredbandskartläggning 2018.

Hur det här påverkar möjligheterna att nå regeringens bredbandsstrategi är något PTS nu kommer analysera. I höst kommer myndigheten lämna slutrapportering av uppföljningen samt en bedömning huruvida bredbandsmålet kommer att nås.

Telekom idag

Telekom idag Premium

- för dig som behöver full koll på framtidens kommunikation och telekombranschen.
Just nu begränsat erbjudande!

Gratis nyhetsbrev!

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Telekomidag sparar mina uppgifter